Health

Waarom niezen we met onze ogen dicht?

Waarom niezen we met onze ogen dicht?

Gezondheid! Het eerste wat we roepen, zodra iemand naast je zit te proesten. Heb je er wel eens over nagedacht waarom we eigenlijk met onze ogen dicht niezen? Zodra er over begint na te denken, snap je er niks meer van. Kunnen we überhaupt niezen met onze ogen open? Dat hebben wij voor je uitgezocht.

Niezen 

Niezen en nog meer niezen. Een nies is eigenlijk een soort reflex die onstaat door een prikkel in onze neus. Met een plotselinge en vooral krachtige beweing stoot je neus de lucht uit je neus en mond. De trigger van een nies verschilt per persoon. Bij de een is het een allergie of stof en bij de ander is het verkoudheid of een griepje. Maar waarom niezen we met onze ogen open? Experts hebben hier onderzoek naar gedaan, maar tot op heen hebben ze nooit antwoord op deze vragen kunnen geven. Ze vermoeden dat door je ogen te sluiten, je ogen worden beschermd tegen deeltjes en andere micro-organismen die in het rond vliegen. Viezigheid uit je neus en mond kunnen zorgen voor irritaties of infecties. Je ogen sluiten werkt dus eigenlijk als een soort beschermingsmechanisme tijdens het niezen. Maar er is nog een andere theorie. Zo zouden we ook onze ogen sluiten tijdens het niezen door onwillekeurige spiersamentrekkingen. Tijdens het niezden trekken spieren in je gezicht samen en veel spieren liggen rond je ogen. That makes sense.

 

Kunnen we met onze ogen open niezen?

Nu is de vraag zouden we ook met onze ogen open kunnen niezen? Lichamelijk zou het mogelijk kunnen zijn, maar toch raden doktoren het af. Het sluiten van onze ogen heeft een aantal redenen. Het helpt je ziektes en infecties te voorkomen. Stel je zou je ogen open laten, ploppen je oogballen er dat niet uit? Nee dit is niet het geval, maar zonder risico's is het niet. Wanneer je namelijk je ogen openhoudt, is er een kans dat je subluxatie oploopt (verplaatsing van de lens). Deze aandoening kan getriggerd worden door en ongeluk of je ogen geforceerd open te houden tijdens het niezen. Ook al komt subluxatie maar zelden voor, je kunt beter het ogen openhouden niet te veel forceren. Kan je het nu echt niet laten en wil je het toch proberen. Succes ermee, want het is bijna onmogelijk om je ogen open te kunnen houden. Op TikTok zijn genoeg filmpjes te vinden waarbij mensen deze challenge aangaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: Bedrock.nl
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top