Health

Kun je een ‘oud’ glas water nog drinken?

Kun je een ‘oud’ glas water nog drinken?

Je herkent het vast: elke ochtend word je weer wakker met een gigantische, droge keel. Daarom zetten veel mensen ’s nachts altijd een fles of glas water op hun nachtkastje. Scheelt je weer een loopje naar de badkamer om drie uur ’s nachts. Alleen wat als je een ‘oud’ glas water per ongeluk twee nachten laat staan? Mag je dat nog drinken? Wij zochten het voor je uit.

Glas water op nachtkastje

Het komt vast weleens voor, dat je je fles of glas water op je nachtkastje niet vervangt voor het slapengaan. Dan denk je waarschijnlijk: ach, het is water. Daar kan weinig aan veranderen, toch? Er zit bijvoorbeeld geen prik in, dat langzaamaan verdwijnt. Het is gewoon water. Alleen zullen er ook wel mensen zijn, die toch twijfelen bij een ‘oud’ glas water. Wat als het bedorven is?

‘Oud’ glas water: kan dat kwaad?

Nou, no worries voor de mensen, die twijfelen over een ‘oud’ glas water. Volgens microbioloog Rijkelt Beumer kan het geen kwaad. Water bederft heus niet zomaar. Normaal gesproken zitten er al miljoenen bacteriën in ons water. Dat zijn dan allemaal goede bacteriën in het water, waardoor slechter bacteriën weinig kans krijgen. Hierdoor word je niet ziek. Zelfs niet als je je glas water twee nachten na elkaar drinkt.

Bacteriën

Wanneer water wordt opgeslagen in leidingen en waterbassins, staat het namelijk ook heel lang stil. Een nachtje langer in je glas of fles maakt dus echt niet uit. Overigens zitten in je glas water waarschijnlijk niet eens miljoenen bacteriën, dat komt eerder voor bij tien liter water. In een bad vol water komen wel wat sneller bacteriën, omdat ze dan van je huid naar het badwater verplaatsen.

Andere smaak bij ‘oud’ water

Dat mensen denken dat ‘oud’ water bederfelijk is, komt waarschijnlijk door de smaakverandering van het water. Dat is ook niet iets wat alleen in je hoofd zit. Het klopt wel dat je water anders smaakt na één of enkele nachtjes. De chemie van het water verandert namelijk wel. Vooral bij een flesje water merk je de geur- en smaakverandering. Je speeksel komt namelijk in het water terecht. Hierdoor ontstaan helaas wel slechte bacteriën.

Het beste is dus om je fles of glas water toch elke dag even om te spoelen. Dan weet je zeker dat al het oude speeksel weg is en voorkom je smaakverandering van het water. Daarnaast is een koud glas water toch veel lekkerder dan water op kamertemperatuur?

Bron: AD
Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top