Health

Waarom je je dag moet starten met een glas water

Waarom je je dag moet starten met een glas water

Als je opstaat denk je misschien niet gelijk aan een glas water. Lekker een kopje koffie om wakker te worden. Anders overleven we het niet. Toch doet een glas water wonderen.

Effectief

We weten allemaal wel dat voldoende water drinken op een dag belangrijk is. Maar wist je dat water drinken op een nuchtere maag, dus direct na het opstaan, nog effectiever is?

Vocht aanvullen

Naast dat je overdag veel vocht verliest, heb je ook in de nacht hiermee te maken. Ons lichaam bestaat uit ongeveer 60% uit water. Door de gehele dag verlies je vocht via urine, ontlasting, zweet, maar ook tijdens het ademen. Het is heel belangrijk om dit vocht weer aan te vullen. Als je in de ochtend wakker wordt, is je lichaam licht gedehydrateerd. Wanneer je gelijk na het opstaan water achterover gooit, wordt dit vocht gelijk weer aangevuld. Je voelt je gelijk energieker en fitter.

Stoelgang

Een glas water heeft ook een positief effect op je stoelgang. Het water op een nuchtere maag geeft je spijsvertering een boost. Als je nierstenen wil voorkomen, is dit ook de beste manier. Je verdunt namelijk door het drinken, de stoffen in de urine die nierstenen kunnen veroorzaken.

Metabolisme boost

Metabolisme wordt ook wel stofwisseling genoemd. Het is een belangrijke factor voor je lichaamsgewicht. Hoe sneller je metabolisme, hoe sneller je lichaam het voedsel afbreekt en omzet in energie. Bij een snelle stofwisseling verbrand je sneller calorieën en verlies je eerder gewicht. Het drinken van een glas water zou in de ochtend je metabolisme met 30 procent verhogen.

Anti-hoofdpijn

Hoofdpijn, we hebben het allemaal weleens. Een belangrijke oorzaak van hoofdpijn is uitdroging. Vergeet daarom vooral dat glas water in de ochtend te nemen. Dit kan je een hoofdpijnaanval schelen. Jep, ook als je een flinke kater hebt. Het verhoogt namelijk de bloedstroom en zuurstofgehalte in je hersenen. Het beste is om vooral lauw of warm water te drinken, want ijskoud water verergert de pijn. Al moet je niet denken dat je na dat ene glas klaar bent, want de gehele dag door blijven drinken is belangrijk. Wel minimaal 2 liter. Stay hydrated!

via GIPHY

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top