Fashion

Zo krijg je je schoenen weer helemaal wit

Zo krijg je je schoenen weer helemaal wit

Je hebt ze vast wel ergens in de schoenenkast staan: schoenen die ooit helemaal wit waren, maar nu bijna niet meer te herkennen zijn. De mooie witte kleur heeft het moeten afleggen tegen modder, regen, vallende etenswaren en ander vuil. Máár gooi de schoenen niet zomaar weg! Er zijn meerdere manieren om de schoenen weer helemaal wit te krijgen. In dit artikel zetten wij deze voor jou op een rijtje.

Schoenenspray

Waarom alleen kijken naar oplossingen, als het ook voorkomen kan worden? Om je schoenen te beschermen tegen water en vuil is het slim om je schoenen eens in de zoveel tijd in te spuiten met schoenenspray. Dit voorkomt dat water en vuil in je schoenen trekt, waardoor je er alles makkelijk afpoetst.

Witte schoenverzorging

Voor een glanzende en verfrissende witte kleur op je schoenen is het een optie om een witte schoenverzorging op je schoenen aan te brengen. De kleurconditioner met was laat versleten en vieze plekken verdwijnen. Het is geschikt voor witte schoenen van textiel, zacht leer en gemengde en synthetische materialen.

Lees ook: Trend: witte schoenen, en nee niet alleen sneakers

Tandpasta

Smeer de vieze plekken op je schoenen in met witte tandpasta. Pak een tandenborstel die je niet (!) meer gebruikt en wrijf hiermee rustig de tandpasta over de vieze plekken. Pas op dat je niet te hard wrijft, dan loop je het risico dat je de schoenen beschadigt. Daarna haal je de tandpasta eraf met een nat doekje.

Babydoekjes

Hoewel babydoekjes de hardnekkige vlekken in je schoenen er niet uit zullen krijgen, werken ze wel heel goed om het lossere vuil ervan af te poetsen. Om je schoenen zo wit mogelijk te houden, is het verstandig om regelmatig met een babydoekje over je schoenen te gaan. Zo krijgt het vuil geen kans om in de schoenen te trekken.

Azijn of schuurmiddel

Azijn en schuurmiddel zijn twee middelen die erg goed helpen bij het verwijderen van vlekken, maar tegelijkertijd je schoenen ook kunnen beschadigen als je te hard wrijft. Doe een klein beetje azijn of schuurmiddel op een doekje en wrijf er voorzichtig mee over de vieze plekken.

Afwasmiddel, shampoo of ossengalzeep

Maak een sopje van lauw water met afwasmiddel of shampoo. Poets over de vieze plekken heen en verwijder al het vuil. Ook ossengalzeep is een goed reinigingsmiddel. Doe een beetje ossengalzeep op een natte spons en wrijf ermee over de vieze plekken. Haal de zeep daarna met een vochtig doekje van je schoenen af.

Lees ook: Inspiratie uit Parijs: 3 x zo combineer je deze trendy schoenen met je outfit

Citroen

Zijn jouw witte schoenen van canvas? Dan is een citroen misschien wel dé oplossing om jouw schoenen weer helemaal te laten stralen. Meng een kleine hoeveelheid citroensap met een beetje water. Breng dit met een schone doek met een draaiende beweging aan op de vieze plekken. Leg hierna je schoenen voor een aantal uur in de zon en spoel het er daarna af met schoon water.

Micellair water

Mocht jij witte schoenen hebben van leer, suède of rubber, dan werkt ook micellair water goed om vuil en oliën mee te verwijderen. Doe een beetje micellair water op een schoon doekje en wrijf het goed over je schoenen.

Denk aan de veters

Vergeet niet ook je veters schoon te maken. Want hoe wit je jouw schoenen ook maakt, wanneer de veter nog vies zijn, zien de schoenen er alsnog niet fris uit. Doe de veters in een mesh waszak in de wasmachine of was ze in een sopje met de hand. Zijn ze hierna nog steeds niet schoon? Doe ze dan opnieuw in een mesh waszak en laat ze vijf minuten in een oplossing van drie eetlepels bleek en vier liter water liggen. Spoel ze daarna goed schoon met water.

Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top