Lifestyle

De beste tips om je kind weg te houden bij beeldschermen

De beste tips om je kind weg te houden bij beeldschermen

Tegenwoordig is een mobiel of tablet niet meer weg te denken uit ons leven. Veel kinderen worden al op jonge leeftijd achter een tablet gezet. Dit zorgt op den duur voor problemen. Daarom is het slim om kinderen zo veel mogelijk weg te houden bij alle beeldschermen. In dit artikel geven wij jou hier de beste tips voor.

Waarom mogen kinderen niet continu achter die schermpjes zitten?

Voor veel ouders is het ideaal: terwijl jouw kind filmpjes kijkt is op YouTube, doe jij ongestoord de was of ruim je nog even de vaatwasser uit. Maar ook tijdens een lange autorit is het een slimme manier om je kind te vermaken. Daarnaast zijn er talloze educatieve apps en games waar kinderen veel van leren. Dus wat is het probleem? Hoewel het gebruik van een mobiel of tablet door kinderen dus niet altijd even slecht is, brengt het ook veel nadelen met zich mee:

  • Kinderen raken er snel verslaafd aan;
  • Het zorgt voor gezondheidsproblemen zoals vermoeide ogen, hoofdpijn en slaapproblemen;
  • Het leidt tot een ongezonde levensstijl;
  • Het gaat ten koste van andere activiteiten, zoals sociale interactie en buiten spelen;
  • En het tekort aan sociale interactie belemmert de ontwikkeling van sociale vaardigheden.

Laat wel duidelijk zijn dat je zéker niet direct een slechte ouder bent wanneer je je kind wel eens gebruik laat maken van een mobiel of tablet. Over het algemeen wordt het door de WHO wel afgeraden om kinderen onder de twee jaar hier gebruik van te laten maken. Vanaf 2-jarige leeftijd is het geen probleem dat ze af en toe achter een beeldscherm zitten. Máár zorg dat dit met mate is en onder toezicht.

Lees ook: Veel achter een beeldscherm? Zo zorg je ervoor dat je lichamelijk gezond blijft

Hoe houd je je kind weg bij alle beeldschermen?

  • Ten eerste is het belangrijk om een goed voorbeeld te geven. Wanneer jij zelf continu jouw mobiel erbij pakt als je even niets te doen hebt, is het niet gek dat jouw kind dat ook wil. Stel bijvoorbeeld een schermtijd voor jezelf in.
  • Maak duidelijke afspraken over een schermtijd. Laat je kind bijvoorbeeld per dag maximaal een halfuur of uur gebruik maken van de tablet. Zo weet jouw kind waar die aan toe is. Afspraken maken over vaste tijden helpt ook. Spreek af wanneer je kind de tablet mag pakken. Op die manier zorg je er ook voor dat je kind er niet continu naar gaat vragen.
  • Ook al moeten we even twee minuten wachten, we zijn tegenwoordig allemaal gewend om direct onze mobiel erbij te pakken. Terwijl het helemaal niet erg is om soms even niets te doen. Laat jouw kind zich daarom gewoon eens vervelen. Hierdoor komt je kind vanzelf met ideeën, wat goed is voor de creativiteit van je kind.
  • Het leukste is natuurlijk om gezellig iets samen te doen. Neem je kind mee naar buiten om een stukje te wandelen, doe een spelletje of ga samen koken. Er zijn heel veel mogelijkheden, dus vergeet die tablet en geniet samen van een leuke activiteit.
  • Zorg ervoor dat de tablet wanneer deze niet gebruikt wordt buiten het bereik van jouw kind is. Hierdoor pakt je kind de tablet niet zelf én wordt je kind er niet continu aan herinnerd.
Bron: Jufmaike.nl en Zwangerenportaal.nl
Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top