Lifestyle

Veel achter een beeldscherm? Zo zorg je ervoor dat je lichamelijk gezond blijft

Veel achter een beeldscherm? Zo zorg je ervoor dat je lichamelijk gezond blijft

Beeldschermen hebben (grotendeels) ons leven overgenomen. Zitten we niet achter de computer voor werk, dan staren we wel naar onze smartphone of televisie. Dit is niet alleen vervelend voor je ogen maar je kan op andere manieren ook fysiek last van kwaaltjes krijgen.

Het beeldscherm helemaal skippen behoort waarschijnlijk niet tot de mogelijkheden, zeker als je voor je werk vaak achter de computer moet zitten. Wat je wel kunt doen, is de hoeveelheid screen time in je eigen tijd minimaliseren. Daarnaast zijn er nog zes dingen waar je op kunt letten. 

1. Pas de hoogte van je beeldscherm aan

Je beeldscherm moet zich op zo een hoogte bevinden dat je er in principe recht naartoe kijkt. Buig hoogtens slechts tien graden je nek om alles goed te kunnen zien. Wanneer je te veel naar beneden moet kijken, kun je last krijgen van je rug en nek. Door te veel omhoog te kijken, krijg je last van droge ogen. 

2. Op de juiste manier zitten

Krijg je na een paar uur aan het werk te zijn geweest en wanneer je beeldscherm op de goede hoogte staat, toch last van pijntjes? Let dan eens op hoe je zit. Zit rechtop (dus niet naar voren gebogen), ontspan je schouders, houd je armen langs je zij en je ellebogen 90 graden gebogen. Zorg ervoor dat je onderrug genoeg support heeft en je voeten plat op de grond staan. 

3. Stretchen

Wil jij niet te stijf achter je bureau zitten? Doe dan elk uur wat stretches. Mocht dat niet lukken dan is elke paar uur ook goed, maar vergeet dit onderdeel in ieder geval niet. 

4. Sta

Als het even kan, dan is een bureau waar je ook aan kunt staan natuurlijk ideaal. Mocht dit niet tot de opties behoren, dan is het slim om bij activiteiten waar geen computer voor nodig is, gewoon te gaan lopen. Denk bijvoorbeeld aan telefoontjes. 

5. Meer drinken is meer lopen

Genoeg drinken is sowieso belangrijk om een gezond leven te leiden maar het is ook nog extra positief voor je lichaam gedurende computerwerk. Je moet niet alleen regelmatig opstaan om water te pakken maar ook vaker naar het toilet en dat betekent weer een loopje. 

 

6. Niet je nek uitsteken

Als je hard aan het werk bent, is het verleidelijk om je hoofd uit te steken richting je computerscherm om alles extra goed te zien. Niet doen, want hier ga je echt last van krijgen. 

Beeld: Photo by Windows on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top