Mama

Dingen die veranderen in je relatie als je kinderen krijgt

Dingen die veranderen in je relatie als je kinderen krijgt

Het krijgen van kinderen brengt grote veranderingen met zich mee, zo ook in je relatie. Je bent niet langer alleen maar geliefden, maar ook ouders. Dat ouderschap is nieuw en voegt een extra laag aan je relatie toe. Wat verandert er precies?

Veranderingen in je relatie

Een veelgenoemd verschil is het minder vaak spontane dingen kunnen doen. Als je geen kinderen hebt hoef je nog geen rekening met ze te houden en kun je gaan en staan waar je wilt. Wanneer je deze wel hebt of krijgt kan het dan ook zo zijn dat je een grote verschuivingen in die vrijblijvendheid gaat opmerken. Spontaan met je partner op donderdagavond bij een restaurantje reserveren en tot laat weg blijven wordt dan een stuk lastiger. Gelukkig kun je een oppas regelen, maar weggaan zonder iets te plannen en regelen zit er meestal niet meer in.

Toch kan het ouderschap natuurlijk ook positieve invloeden op je relatie hebben. Voorheen zag je elkaar alleen als geliefden en plotseling ervaar je ook hoe de ander in de rol van ouder is. Dat voegt een extra dimensie aan je relatie toe. Je werkt samen en vormt een team. Logisch dat dit je relatie op allerlei manieren een enorme boost geeft.

Aan de andere kant kan het ook even wennen zijn om je partner in die nieuwe rol te zien – en diegene jou. Misschien dat je in het begin wat minder tijd en aandacht voor elkaar kunt vrijmaken en je vooral op de kinderen richt. Veel ouders merken dat ze veel minder tijd voor elkaar hebben en maken sinds dat zij kinderen hebben. Gelukkig kun je hier wat aan doen als je je er bewust van bent en je partner net zoveel liefde wilt blijven geven als voorheen. Plan bijvoorbeeld meer datenights in of doe iets anders wat betekenisvol is voor jouw partner.

Ook interessant: een huis kindvriendelijk en veilig maken met deze tips

Beeld: Pexels
Deel dit artikel
Back to top