Mama

Een huis kindvriendelijk en veilig maken met deze tips

Een huis kindvriendelijk en veilig maken met deze tips

Zodra je kindje leert kruipen wordt het tijd om te checken of je huis écht kindveilig is ingericht. Zo kan jij je kleine zorgeloos de wereld om zich heen laten ontdekken. Hieronder tips hoe je je huis helemaal babyproof maakt.

Traphekjes voor peuters

Een van de meest effectieve hulpmiddelen voor het kindveilig maken van je huis? Traphekjes! Deze ontnemen je een hoop stress. Ze verkleinen het risico op een val en zijn bedoeld om kinderen tot twee jaar tegen te houden. Een traphekje moet geen horizontale spijlen bevatten, deze maken het voor je kind een extra uitdaging om eroverheen te klimmen. Uiteraard werken deze hekjes allleen als ze gesloten zijn, dus vergeet ze vooral niet steeds weer te sluiten.

Kindveilige stopcontacten

Een andere belangrijke om aan te denken is het installeren van kindveilige stopcontacten. Kinderen vinden stopcontacten vaak erg interessant, ze bevinden zich voor hen dan ook op bereikbare hoogte. Zoals je al weet kunnen deze dingen heel gevaarlijk zijn en een schok veroorzaken. Met kindveilige stopcontacten voorkom je dat dit ooit gebeurt.

Deurstoppers en hoekbeschermers

Iets waar je misschien minder snel aan denkt is het gebruik van een deurstopper. Eigenlijk is zoiets bedoeld om beschadingen aan je huis te voorkomen, maar het zorgt er ook voor dat er niks tussen de deur kan komen te zitten. Ook hoekbeschermers behoeden zowel je interieur als je kind. Je plaatst deze op alle meubels met een scherpe hoek. Dit is misschien niet altijd de meest esthetische toevoeging aan je interieur, maar veiligheid boven alles. En gelukkig bestaan er hoekbeschermers in veel verschillende kleuren. Zo matcht het toch enigszins met de inrichting van je huis.

Alles wat 'eetbaar' is opbergen

Waar wel eens overheen wordt gekeken is het checken van de veiligheid van speelgoed. Losse, kleine onderdeeltjes kunnen gevaarlijk zijn doordat een kind deze als het ware kan ‘opeten’. Andere producten en voorwerpen met een ‘opeetfactor?’ Giftige planten en schoonmaakmiddelen. Berg deze hoog en buiten bereik van je kind(eren).

Antislipmatjes en een theromstaatkraan

In de badkamer kun je antislipmatjes gebruiken om uitglijden te voorkomen, en een thermostaatkraan kan handig zijn om een limiet in te stellen op de hoogste temperatuur dat het water kan aannemen. Zeker fijne hulpmiddelen om ongelukken te voorkomen die met water te maken hebben.

Nog een laatste handige vuistregel om aan te houden is om bedachtzaam te zijn op alles wat scherp is en heet kan worden.

Sidenote: kinderen zijn creatieve ontdekkers en kunnen zomaar iets tegenkomen of uitvinden wat op voorhand helemaal niet bij je is opgekomen. Gevaren kunnen dus altijd blijven bestaan, zelfs als je je huis helemaal babyproof hebt ingericht. Blijf hier dus altijd bedachtzaam op.

Ook interessant: zo krijg je een beter ritme in je dag

Beeld: Pexels
Deel dit artikel
Back to top