Mama

Koken met kinderen? Lees eerst even deze 4 tips!

Koken met kinderen? Lees eerst even deze 4 tips!

Als we iets veel doen, is het wel koken. We zetten dagelijks de lekkerste maaltijden op tafel en staan (meestal) ook met alle liefde in de keuken. Hoe leuk is het om jouw kinderen mee te nemen in het bak- en kookproces? Het blijkt namelijk dat - wanneer kinderen meehelpen met koken - ze ook nog eens beter eten. Een win-win situatie, toch?

Wel is koken met kinderen een activiteit waar je echt even de tijd voor moet nemen. Om je op weg te helpen, hebben wij 4 handige tips voor je op een rijtje gezet!

 

Tip #1 - Jong geleerd is…

Wist je dat peuters van een jaar of twee zelfs al (gedeeltelijk) mee kunnen helpen in de keuken? Je kunt er dus niet vroeg genoeg mee beginnen. Maar dan zal je vast denken, waar kan mijn zoon of dochter van twee mee helpen? Je kunt denken aan het roeren van beslag of het versieren van bijvoorbeeld een taart. Het gaat natuurlijk ook een beetje om het idee. Hoe meer je kinderen betrekt in het proces, hoe leuker zij het gaan vinden. En eerlijk is eerlijk, een extra chefkok in huis kan geen kwaad!

Tip #2 - Voorbereiding is het halve werk

Om stress te voorkomen, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Wat gaan jullie koken? Wat heb je daarvoor nodig? En hoe ga je dit aanpakken? Zeker bij jonge kinderen is dit van belang. Door alles van tevoren klaar te zetten, kun je namelijk direct beginnen met het leukste gedeelte. Ook een goede: laat je kinderen helpen om de ingredienten te pakken en meet zelf de juiste hoeveelheid af. Zo is de mise en place alvast in orde. 

Tip #3 - Veiligheid staat voorop

Het belangrijkste is natuurlijk dat koken met kinderen op een veilige manier gaat. Hoe je dit doet? Door ervoor te zorgen dat jouw kind niet bij gevaarlijke en scherpe onderdelen - zoals messen of een hete oven - in de buurt komt. Je zult jouw zoon of dochter continu in de gaten moeten houden om dit soort situaties te voorkomen. Zeker bij jonge kinderen die net alles aan het ontdekken zijn. Het voordeel is wel dat je sowieso al de hele dag jouw kind in de gaten houdt. Dus dat uurtje koken of bakken kan er ook wel bij, toch?

Tip #4 - Zintuigen prikkelen

Zeker wanneer je een cake of taart gaat bakken - en je dus vaak moet wachten - wil een kind nogal snel afgeleid raken. Laat jouw zoon of dochter tussendoor dus zoveel mogelijk proeven, voelen en ruiken. Hierdoor blijven ze alert en worden de zintuigen continu geprikkeld. Dit is ook nog eens heel goed voor de ontwikkeling van kinderen. Koken is dan ook niet alleen leuk, maar ook nog eens erg handig!

Schort en koksmuts voor kinderen bij Hm.com

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top