Haarverzorging

Hoe ontstaat roos op onze hoofdhuid?

Hoe ontstaat roos op onze hoofdhuid?

Heb jij wel eens last van roos op je hoofdhuid? Je bent niet de enige, want bijna iedereen heeft hier wel eens mee te maken. Roos kan je favoriete haarstijl in de weg zitten. Het is in ieder geval geen pretje. Wij gaan je vertellen hoe roos ontstaat en hoe je voorgoed dag kunt zeggen tegen je droge hoofdhuid.

 

Ontstaan roos

Roos zijn eigenlijk losse huidcellen op je hoofdhuid. Je hoofdhuidcellen zijn net zoals je huidcellen zich voortdurend aan het vermenigvuldigen en worden vervangen door andere cellen. De dode cellen laten vanzelf een keer los. Zodra je hoofdhuidcellen zich niet gaan delen, gaan deze huidcellen zich ophopen. Ze gaan afschilferen en uiteindelijk ontstaat er roos. Er zijn verschillende manieren waardoor roos eigenlijk ontstaat. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

 

1. Overgroei van schimmelgist

De meest voorkomende oorzaak van roos is dat er een overgroei van schimmelgist op je hoofdhuid is. Van nature zit deze gist op je hoofdhuid. De productie van huidcellen neemt toe op je hoofdhuid, wanneer en meer gist ontwikkeld. Je krijgt hierdoor last van grotere hoeveelheden dode huidcellen op je huid en ontstaat er dus roos.

 

2. Hoofdhuid is gevoelig voor bepaalde producten

Niet elk haarproduct is geschikt voor iedereen. Het kan zijn dat je hoofdhuid wat gevoelig is voor bepaalde producten. Als je last hebt van roos dan kunnen bepaalde haarproducten de boosdoener zijn. Vooral als je last hebt van een gevoelige huid.

 

3. Je wast je haar niet vaak genoeg

Je hoeft je haar helemaal niet zo vaak te wassen. 1 tot 2 keer is eigenlijk wel voldoende, maar dat ligt een beetje aan je haartype. Alleen als je te lang wacht met wassen dan kan olie, vuil en productophoping je hoofdhuid irriteren en kunnen er schilfers ontstaan.

 

4. Droge hoofdhuid

Heb jij nou last van een droge hoofdhuid? Je hoofdhuid is niet voldoende gehydrateerd en daardoor kan je huid irriteren en kunnen er schilfers ontstaan. Een droge huid kan ontstaan door koud of warm weer, veroudering of een dunne en gevoelige huid die reageert op bepaalde shampoos.

 

5. Eetpatroon en levensstijl

Wist je dat je eetpatroon en levensstijl schilfers in je haar kan veroorzaken? Als je dieet rijk is aan suikers en bepaalde koolhydraten dan kunnen er insulinepieken ontstaan. Deze pieken leiden weer tot overproductie van talg en dat zorgt ervoor dat er roos ontstaat.

 

6. Vette hoofdhuid

Je hoofdhuid kan vettig raken wanneer de talgkliertjes overmatig veel olie produceren. Voor een vette hoofdhuid kunnen verschillende boosdoeners zijn. Zoals genen, eetpatroon, hormonale balans en zwangerschap.

 

7. Huidaandoening

Een huidaandoening kan ook een droge of schilferige hoofdhuid veroorzaken. Denk aan psoriasis of eczeem. Zodra er bij jou hiervan sprake is, raadpleeg dan een arts of dermatoloog.

 

Wat te doen tegen roos?

  • Probeer een anti-roos shampoo.
  • Pas je eetpatroon aan. Denk aan het toevoegen van biotine, ijzer en omega-3 vetzuren.
  • Was je haar vaker als je last hebt van een droge, schilferige huid.
  • Probeer een hoofdhuidscrub.
  • Ga vooral niet krabben.
  • Verander je haarverzorgingsproducten.
  • Wissel van kussensloop.
Bron: Hairlust.nl
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top