Haarverzorging

⁠Last van een jeukende hoofdhuid? Dit moet je doen

⁠Last van een jeukende hoofdhuid? Dit moet je doen

Heb jij ook wel eens ontzettend veel last van een jeukende hoofdhuid, dat je alleen maar wil krabben? Geen pretje kunnen we je vertellen. Gelukkig kunnen we wat doen tegen droge en vooral jeukende huid. Lees gauw verder en kom erachter wat je moet doen!

Oorzaken van een jeukende hoofdhuid

Je hoofdhuid kan net als de rest van je lichaam jeuken. Factoren die vaak een rol spelen zijn onder andere de seizoenswiselingen, je voedingspatroon en allergieën. De volgende dingen zijn soms ook een oorzaak:

  • Leeftijd: naarmate we ouder worden, produceert onze huid minder natuurlijke oliën.
  • Hormonale veranderingen: veranderingen als de menopauze (laatste ongesteldheid) spelen een rol. Je huid wordt vaak gevoeliger voor jeuk.
  • Stress: stress veroorzaakt ontstekingen en die kunnen leiden tot een jeukende hoofdhuid.
  • Erfelijke factoren: als één van je ouders een droge huid heeft, dan is de kans op een droge huid bij jou een stuk groter. 
  • Seizoens- of temperatuurwisselingen: met name in de winter hebben we last van een droge hoofdhuid.
  • Slechte eetgewoonten: als je onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, kan dit leiden tot jeuk.
  • Roken: door ontstekingen gaat je hoofdhuid jeuken.
  • Luchtvervuiling: door ontstekingen gaat je hoofdhuid jeuken.

Wat moet je doen bij een jeukende hoofdhuid? 

Wij vertellen je wat je doet tegen een jeukende hoofdhuid, met de volgende tips:

1. Shampoo

De eerste stap is het herstellen van je beschadigde hoofdhuid. Dit doe je door een passende en zacht shampoo. Spoel deze vervolgens zorgvuldig uit.

2. Balans vinden

Probeer je balans te vinden met wassen. Als je je haar te vaak wast dan kan de PH-balans verstoort worden van je hoofdhuid. Dit kan zorgen voor een pijnlijke hoofdhuid. Het advies is vooral om je haar goed en regelmatig te wassen, maar niet té vaak. Kies voor een milde shampoo speciaal voor de gevoelige hoofdhuid.

3. Niet te warm föhnen

Heb jij ooit de hittestand van je föhn in de gaten gehouden? Probeer vooral er rekening mee te houden dat je deze niet te hoog zet. Hitte droogt namelijk je huid uit. Houd de föhn op iets meer afstand of laat je haren aan de lucht drogen.

4. Gezonde voeding

Let op je voeding en vooral op een evenwichtig dieet. Verse vis, noten, zoete aardappel en groende bladgroenten zijn allemaal goed voor gezond haar.

5. Stressvermindering

Voor een gezonde hoofdhuid en dus minder jeuk, is het belangrijk dat je niet veel stress ervaart in je dagelijks leven.

6. Hoofdhuidmassage

Af en toe even een massage voor je hoofdhuid is helemaal niet verkeerd. Het helpt namelijk bij het verwijderen van dode huidcellen en andere achtergebleven productrestjes. Ook wordt je bloedcirculatie bevordert. Massagetools kunnen soms je huid nog meer irrititeren, veiliger is dus om je vingertoppen te gebruiken. Maak circulaire bewegingen onder de douche.

7. Ademen

Je haar moet nog wel kunnen ademen, dus draag je haar niet te strak. Denk aan paardenstaarten, vlechten of knotten. Deze haarstylen trekken naemlijk aan je haarfollikels en dit leidt tot een pijnlijk gevoel. Mocht je wel je haar vast willen dragen, gebruik dan zijdezachte haarbandjes en scrunchies.

8. Zonbescherming

Bescherm je hoofdhuid goed tegen de zon door een hoed, pet of hoofddoekje te dragen. Ook zijn er speciale SPF-sprays die bedoeld zijn om je haar mee in te sprayen. Zo voorkom je dat je hoofdhuid uitdroogt.

9. Haarexpert

Maak een afrpaak bij de dermatoloog als jij last hebt van psoriasis, ecteem of een andere huidaandoening. In het geval van een bepaalde hoofdhuidaandoening heb je wellicht een meditatie nodig.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top