Lichaamsverzorging

Zo bescherm je je gevoelige hoofdhuid tegen zonnebrand

Zo bescherm je je gevoelige hoofdhuid tegen zonnebrand

Dat het belangrijk is om je huid goed te beschermen tegen de zon hoeven we je niet meer te vertellen. Naast het insmeren van de standaard plekken zoals je armen, benen en gezicht, moet je de minder voordehandliggende zones niet vergeten. Je knieholtes, voeten en lippen zijn namelijk ook erg kwetsbaar. En wat dacht je van het beschermen je hoofdhuid? Met deze handige tips voorkom jij dat je hoofdhuid je irriteert deze zomer.

Goede bescherming is essentieel

Bij overmatige blootstelling aan UV-straling kan de hoofdhuid verbranden en hierbij is ook kans op beschadiging van je haar. Het zonlicht kan de beschermende laag, dat bestaat uit natuurlijk oliën, beïnvloeden wat ervoor zorgt  dat bloedvaatjes ontstoken kunnen raken. Ook kunnen de haarzakjes beschadigen en dit leidt vaak tot haarverlies. Ook wordt je haar een stuk droger en vervaagt de kleur van je geverfde coupe sneller. Er zijn verschillende manieren om je hoofdhuid te beschermen tegen zonnebrand. Je leest ze hieronder.

Tip 1: Draag een petje of hoedje

Het dragen van een petje of hoedje is vaak de meest voor de hand liggende optie om te voorkomen dat je hoofdhuid verbrandt. Dit voorkomt dat de uv-stralen jouw hoofdhuid bereiken. Je kunt kiezen voor een leuke buckethat, maar als je je gezicht ook zoveel mogelijk uit de zon wilt houden kun je beter voor een mooie strandhoed met een brede rand gaan of een kleppet, die dient als soort van parasol voor je gezicht. Een zonneklep of pet met kleine gaatjes is in dit geval minder handig, omdat dit alsnog je hoofdhuid open laat en dus is er een kans op verbranden!

Tip 2: Smeer je haarlijn in met zonnebrand

Zonnebrand voelt vaak vet aan op de huid. Niet zo prettig tussen je haren dus. Gelukkig zijn er tegenwoordig speciale zonnebrandsprays voor je hoofdhuid en je haar. Deze spray breng je aan bij je scheiding en op kwetsbare plekken waar bijvoorbeeld dunner haar groeit. 

Een voorbeeld van een zonnespray voor je hoofdhuid is de Soltan Zonnebrand Clear & Cool Spray Haar & Hoofdhuid SPF30 (€14,- bij bol.com).

Tip 3: Gebruik poeder met SPF

Mocht je een spray nou ook niet prettig vinden op je hoofdhuid dan is er ook nog de mogelijkheid om zonbescherming in poedervorm te proberen. De poeder zorgt vor een matt effect en beschermt je huid tegen de UV-straling. Je kunt ook eerst de zonnespray gebruiken en dit vervolgens 'afpoederen' met de SPF poeder, dubbele bescherming en geen onnodige glans. Win-win!

Een voorbeeld van zo'n poeder sunscreen is de Brush on Block SPF 30 minerale zonnebrandpoeder (€46,50 bij bol.com).

Tip 4: Houd je hoofd zoveel mogelijk uit de zon

Natuurlijk kun je ook gewoon zo weinig mogelijk in de zon gaan zitten. Blijf bijvoorbeeld onder de parasol zitten. Vergeet hierbij niet dat UV-stralen ook in de schaduw z'n werk doen en de zon ook bij het lopen naar de beachbar op je hoofd schijnt. Extra bescherming kan dus nooit kwaad. Beter voorkomen dan genezen!

Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top