Haarverzorging

Dit kun je doen tegen droge haarpunten

Dit kun je doen tegen droge haarpunten

Het liefst zien we ons haar stralend, dik en lang. Helaas is het in de werkelijkheid toch anders. We hebben allemaal wel eens last van droge haarpunten. De een alleen net wat meer als de ander. Maar hoe ontstaan deze droge punten en hoe moeten we ze behandelen? Met de volgende tips, straalt jou haar straks als geen ander. 

 

Droge haarpunten

Bij droog haar spreken we van haar dat duf en fuloos eruit ziet. Bij droog haar heb je vaak ook last van gespleten haarpunten en een grove structuur, waardoor het haar sneller kan afbreken. Zodra je ouder wordt is de kans op droog haar ook groter. Je haar maakt dan van nature minder olie aan. Verder hebben weeromstandigheden ook een grote invloed. Met name in de winter hebben mensen last van droog haar. Maar ook mensen met krullend of lang haar hebben sneller kans op drugere punten. 


Hoe herken je droge haarpunten?

Droge haarpunten kun je aan de volgende kenmerken herkennen: 

  • Pluizig haar
  • Klitten
  • Dof haar
  • Statisch haar
  • Gespleten haarpunten
  • Onbehandelbaar haar

 

Ontstaan

Maar hoe onstaat droog haar precies? Het heeft verschillende oorzaken. Zo kunnen droge haarpunten ontstaan door een lage talgproductie, maar het kan ook aan de conditie van je haarschubben liggen. Een lage talgproductie kan bijvoorbeeld onstaan door een schommeling in je hormoonhuishouding, door bijvoorbeeld zwangerschap of medicatiegebruik. Ook kun je zelf invloed hebben op de aanmaak van te weinig. Bijvoorbeeld te vaak je haar wassen of een tekort hebben aan vitamines. Bij je haarschubben is het zo dat als ze niet goed aansluiten, dat je haar sneller droog kan worden. Het vocht kan dan namelijk makkelijker uit je haar ontsnappen. Het niet goed aansluiten van je haarschubben kan komen door het beschadigen van je haar. Dit kan door verfen komen of een overmatige blootstelling aan hitte. 

 

Behandelen

Droog haar kun je zeker behandelen. Met de volgende tips kun jij dag zeggen tegen je drogen haarpunten:

  • Zorgt dat je voldoende vitamine A binnenkrijgt, want deze is belangrijk voor de productie van talg. Vitamine A zit onder andere in vlees, sinaasappels en bloemkool. Stel het lukt niet om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid binnen te krijgen. Vul deze dan aan met vitamine A supplementen. 
  • Was je haar niet te vaak. 2 à 3 keer per week is voldoende. Minder is natuurlijk altijd goed. Haren wassen zorgt ervoor dat er talg wordt verwijderd op je hoofdhuid en dit kan dan niet worden opgenomen door je haren. Gebruik ook vooral niet te veel shampoo en vermijd haarproducten met alcohol. 
  • Was je haar ook vooral niet te warm, want je haar kan beschadigd raken door te hoge temperaturen. Spoel je haar daarom aan het einde van een wasbeurt af met koud water. Zo gaan de haarschubben sluiten.
  • Gebruik haarverzorginsproducten die speciaal gemaakt zijn voor droog haar. Denk aan een haarmasker of een conditioner. 
  • Ga regelmatig naar de kapper om je haarpunten te laten knippen. 
  • Kijk uit met het gebruik van hitte stylingstools, zoals stijltangen, krultangen en föhns. Stel je gebruikt wel een van deze tools, zorg er dan voor dat je de temperatuur zo laag mogelijk zet. Gebruik daarnaast haarstylingsproducten die je haar beschermen tegen hitte. 
  • Vermij zee- en zwembadwater, want zout enw ater hebben een reinigende werking die het talg laten verwijderen. Mocht je toch gaan zwemmen, zorg dan dat je na het zwemmen je haar afspoelt met kraanwater.
  • Vermijd het verfen van je haar of het zetten van permanent.
  • Last but not least is een hoofdmassage! Een massage stimuleert de talgproductie. 
Bron: Etos.nl
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top