Beauty

Waarom het verstandig is om je tong te poetsen

Waarom het verstandig is om je tong te poetsen

Tanden poetsen doen we (hopelijk) allemaal. Maar poets jij ook wel eens je tong? Ja je leest het goed, je tong! Dat wordt namelijk nog wel eens overgeslagen. Zonde, want je tong is een belangrijk onderdeel van je poetsroutine. Van een slechte adem tot een gezonde gebit. Wij gaan je vertellen waarom je je tong absoluut niet moet overslaan.

Tong poetsen

We poetsen onze tanden, flossen en spoelen. Het is allemaal een onderdeel van onze routine om ons gebit gezond te houden. Toch is het ook heel belangrijk om je tong dagelijks te poetsen. Er blijven namelijk niet alleen bacteriën op je tanden zitten. Er blijven een heleboel achtergebleven voedingsresten en bacteriën achter op je tong. Door de structuur van je tong blijven ze er extra goed zitten. Maar liefst vijfhonderd. That's a lot. Deze bacteriën kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt van tandaanslag, een slechte adem of tongontsteking. Dat willen we natuurlijk niet.

 

Witte aanslag

Zie jij wel eens een wit laagje op je tong zitten? Dit wordt ook wel tongbeslag genoemd. Je hebt dan een flink aantal bacteriën op je tong zitten. Je kan door een vieze tong minder goed proeven en het gaat vaak gepaard met een slechte adem. Misschien wordt het dan toch maar eens tijd om je tong flink te gaan poetsen. Weg met die bacteriën!

 

Je tong aanpakken

Maar hoe gaan we te werk? Het eerste wat je zou denken dat je met een tandenborstel er overheen kunt boenen. Toch is dit niet de allerbeste manier. Je tong kan namelijk beschadigd raken. Wees dus vorzichtig. Sommige tandenborstels hebben een speciale achterkant waarmee je je tong kunt poetsen. Er is zelfs een techniek die je kunt toepassen. Dit doe je door voorzicht zes keer achter elkaar een X-vorm over je tong te maken. Je hebt geeneens tandpasta nodig. Daarnaast bestaat er ook nog een tongschraper. Deze zou voor het meeste effect zorgen. Deze plaats je op het achterste deel van je tong. Je drukt je tong een beetje plat en je schraapt met een lichte druk langzaam naar voren. Dit herhaal je een paar keer. Je tanden poets je na het reinigen en spoel daarna alles af met mondwater. De tongschraper kun je reinigen door hem af en toe af te spoelen of te weken in mondwater met alcohol.

 

Het duurt even, maar dan heb je ook wat. Wees daarom vooral geduldig. Je kunt het beste je tong 's ochtends en 's avonds reinigen. Na verloop van tijd is je tong weer de oorspronkelijke kleur.

Bron: Margriet.nl
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top