Haarverzorging

Wat te doen tegen gespleten haarpunten?

Wat te doen tegen gespleten haarpunten?

We herkennen het allemaal wel, gespleten haarpunten. Zo irritant! Je haar is gespleten of er zit een wit puntje aan de onderkant. Het is een veelvoorkomend probleem die veel verschillende oorzaken heeft. Van je haar lang niet geknipt hebben tot te veel styling tools gebruiken. Gelukkig zijn er ook genoeg manier om van deze gespleten haarpunten af te komen. Het heeft vooral met de gezondheid van je haar te maken. Wij gaan je vertellen hoe het zit.

Gespleten haarpunten

De naamt zegt al voldoende. Het is haar dat gespleten is aan de uiteinden. Toch is het wel zo dat gespleten haarpunten over je hele hoofd kunnen voorkomen en dus niet alleen in de uiteinden. Er zijn drie verschillende meest voorkomende gespleten haarpunten, namelijk de gewone gespleten punt, het boompatroon en het kleine knoopje. Maar hoe onstaan nu deze punten en wat kunnen we ertegen doen?

 

1. Regelmatig naar de kapper

Zodra je begint te mekren dat je gespleten haarpunten begint te krijgen, is het verstandig om zo snel mogelijk naar de kapper toe. Als je haren flink beschadigd zijn kun je het beste een flink stuk van je haren af laten halen. Dit kun je voorkomen door regelmatig een bezoekje aan de kapper te brengen. Zo blijft haar gezond!

 

2. Haarmaskers

Een haarmasker kan niet ontbreken na een wasbeurt. Probeer minstens één keer per week een moment in te plannen voor een haarmasker. Je haar wordt goed verzorgd en het blijft ook nog eens langer mooi. De kans op gespleten haarpunten is een stukje kleiner. Jouw lokken krijgen vooral een boost door het masker.

 

3. Shampoo en conditioner

Wist je dat je een shampoo voornamelijk gebruikt voor je hoofdhuid en dus niet in je haarpunten smeert? Bij het uitspoelen worden je lokken uiteindelijk toch gewassen. Een conditioner daarentgen gebruik je juist wel voor de onderkant van je lokken. In een conditioner zitten voedende stoffen die zorgen ervoor dat je haar gezond blijft. Let er alleen wel op dat je je haar niet te vaak wast! Twee tot drie keer is echt voldoende. Minder mag natuurlijk altijd.

 

4. Pas op met stylingtools

Zoals je waarschijnlijk wel weet is een stylingtool als een föhn of styltang niet bepaald goed voor je haar. Door de hitte beschadigt je haar en wordt het sneller ongezond. Het breekt af. Mocht je echt niet zonder kunnen, probeer dan de tools niet iedere dag te gebruiken. Let ook op de temperatuur die je gebruikt. Misschien kan die wel net een stukje lager. Gebruik ook vooral een hittebeschermer!

 

5. Droog ja haar niet met een handdoek

Een handdoek gebruiken doen we eigenlijk allemaal. Toch is het niet heel erg goed voor je haar. Gebruik inplaats van een handdoek, een katoenen shirt of microvezeldoek. Droog daar je haren mee af. De vezels van je handdoek kunnen je natte lokken flink beschadigen en dat willen we nu juist net niet hebben.

 

6. Zo natuurlijk mogelijk

Als we het hebben over je haar natuurlijk houden, dan hebben we het over niet (te vaak) verven, bleken of sprayen met andere sylingproducten. Al die dingen zijn namelijk schadelijk voor je haar. Ze kunnen heel wat damage aanrichten. Het is natuurlijk niet zo dat je nu nooit meer je haar mag verfen, maar probeer je lokken ook af en toe wat rust te geven. Zo kunnen ze weer aansterken.

 

7. Elastiekjes

We kennen allemaal wel die elastiekjes met dat ijzeren stukje. Dit elastiek kan helaas je haar enorm beschadigen. Vooral als je altijd je haar op dezelfde manier draagt. Varieer daarom tussen kapsels. Zo blijft het elastiekje niet continu op dezelfde plek zitten. Wat ook een handige tip is. Koop een ander soort elastiekje. Denk bijvoorbeeld aan die rubbergen elastiekjes. Deze blijven ook nog eens extra goed in je haar zitten. Vooral als je een bos krullen hebt.

 

 

 

Bron: Hairlust.nl en Cosmopolitan.com
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top