Gezichtsverzorging

Wat is pH geactiveerde make-up en is het veilig?

Wat is pH geactiveerde make-up en is het veilig?

Hoewel het al een lange tijd bestaat, gaat het nu in de rondte op TikTok: pH geactiveerde make-up. Of je er nu van gehoord hebt of niet, pH geactiveerde make-up is een trend en daar houden wij van. pH geactiveerde make-up verandert zodra je het op je huid smeert. Zo heb je bijvoorbeeld altijd de perfecte foundationkleur. Maar is dit soort make-up wel veilig? We lichten het voor je toe in dit artikel.

Wat betekent pH?

De term pH brengt je misschien terug naar je scheikundeles op de middelbare school. pH is namelijk een meting van zuurtegraad. De pH waarde geeft aan hoe zuur of juist hoe base iets is. Deze meting wordt in veel beauty- en skincareproducten gebruikt. pH waarden gaan van 1 tot en met 14, waar 7 neutraal is. Alles wat minder dan 7 is, is zuurder, alles wat hoger dan 7 is, is meer base. Zo gaat je huid meer richting de zure kant en bijvoorbeeld baking soda en bleek richting de base kant. Als het aankomt op beautyproducten, is de pH waarde van belang om het veilig te maken voor je huid.

Je juiste pH waarde in make-up

Veel merken geven aan op hun beauty- en skincareproducten dat ze de pH waarde van je huid in balans houden. Je wil dat je huid gebalanceerd is, omdat het van nature aan de zure kant ligt. Toch hebben veel producten juist een negatief effect op de pH waarde van onze huid, waardoor we irritaties en een droge huid krijgen.

pH geactiveerde make-up

Wat er bij pH geactiveerde make-up gebeurt, is dat het van kleur verandert zodra je het op je huid smeert. De make-up reageert dan als het ware op de pH waardes van jouw huid. Deze soorten make-up zijn meestal kleurloos of soms groen en wanneer je het opsmeert, is de kleur dus voor iedereen anders. Test het maar eens bij jezelf: als je hetzelfde product op je wangen en op je lippen smeert, geeft het een andere kleur. Je lippen hebben namelijk een hogere pH waarde dan je gezichtshuid.

Is pH geactiveerde make-up slecht voor je?

Nee, het is niet slecht. pH geactiveerde make-up verandert niet de pH-waardes in je gezicht. Je gezicht is vrij goed in het regelen van z’n eigen pH waarde, dus deze zal niet aangetast worden. Maar, merk je dat je irritaties krijgt op je huid door dit soort make-up, laat het dan toch maar links liggen.

Beeld: iStock (Mykola Sosiukin)
Deel dit artikel
Back to top