Gezichtsverzorging

Wat is fungal acne en hoe kom je ervan af?

Wat is fungal acne en hoe kom je ervan af?

Zo’n 95% van de mensen onder de 30 heeft wel eens last (gehad) van acne (wow!). Acne komt in verschillende soorten. Zo kennen we allemaal wel hormonale acne. Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van fungal acne? Dit is anders dan ‘gewone’ acne. Wat is fungal acne dan precies en belangrijker nog: hoe kom je ervan af als je hier last van hebt?

Wat is fungal acne?

Fungal acne is een huidaandoening die heel erg lijkt op ‘gewone’ acne. Daar waar gewone acne te maken heeft ontstekingen door talg of vuil, is bij fungal acne een schimmel die op de huid leeft de oorzaak. Deze schimmel noemt met ‘malassezia’. Met het blote oog zijn deze twee soorten acne moeilijk te onderscheiden. Fungal acne komt voornamelijk voor op de T-zone en lijkt erg op ‘normale’ acne (rode en vleeskleurige puistjes/bultjes). Toch zijn het twee andere dingen. Misschien werkt jouw huidige skin care dus niet omdat je eigenlijk fungal acne hebt. Het is daarom belangrijk om te weten wat voor acne je hebt, zodat je het ook op de juiste manier behandelt. 

Hoe kom ik af van fungal acne?

Een vette/olieachtige huid zorgt ervoor dat schimmels groeien. Zweten, opgesloten warmte en vocht en wrijving zorgen ervoor dat fungal acne beter z’n werk doet. Schimmels houden namelijk enorm van vochtige plekken. Niet alleen in de badkamer, dus ook op je gezicht en lichaam. De meest voorkomende oorzaak is een vette, olieachtige huid. Vooral op je voorhoofd, zijkanten van je neus, kin en bovenkant van de borst en rug zijn favoriete plekken voor fungal acne. Ook bepaalde antibiotica zorgen soms voor fungal acne. Slik jij antibiotica? Dan is dat misschien wel de oorzaak van jouw acne. 

Het is belangrijk om producten op waterbasis te gebruiken en niet op oliebasis. Check dus even je nachtcrèmes, foundations en concealers die je gebruikt. Zijn deze producten op oliebasis? Dan is het beter om deze niet meer te gebruiken. Gebruik ook nooit twee keer hetzelfde shirt om in te sporten om fungal acne te voorkomen. Gebruik cleansing producten met AHA’s en PHA’s of gebruik melkzuur en hyaluronzuur. Ook producten met de ingrediënten ketoconazole and clotrimazole doen vaak wonderen.

Twijfel je of je fungal acne hebt of normale acne? Bezoek dan een huidtherapeut of dermatoloog die jou hierin het juiste advies geeft. Zo zorg je ervoor dat je jouw acne op de juiste wijze behandelt en er goed vanaf komt. 

Beeld: Boyloso, iStock
Deel dit artikel
Back to top