Health

Pas op met harde geluiden: tinnitus komt steeds vaker voor

Pas op met harde geluiden: tinnitus komt steeds vaker voor

“Piiiieeepppp.” Een gigantische piep in je oren, omdat je de vorige avond naar een concert of festival bent geweest. Harde geluiden zijn echte boosdoeners. Steeds meer mensen krijgen te maken met tinnitus. Maar wat is het en kun je er wat aan doen?


Wat is tinnitus?

In Nederland hebben naar schatting ongeveer tussen de 1 en 2 miljoen mensen een vorm van (tijdelijke) tinnitus. De ene persoon hoort een permanent gebrom en de ander heeft last van een piep. De geluiden zijn alleen voor de persoon zelf hoorbaar. Het gaat om ‘schijngeluiden’, die ontstaan als je oren of gehoorzenuw uit zichzelf signalen, dus zonder aanleiding, signalen doorgeven. In de hersenen krijgen deze signalen dan de betekenis ‘geluid’. Er is hierbij sprake van een verstoorde activiteit in het brein.  De impact van tinnitus kan per persoon sterk verschillen. Bij sommigen kan het leiden tot concentratieproblemen of slaapproblemen. Maar in sommige gevallen kan tinnitus zelfs leiden tot psychosociale problemen.
 

Oorzaken?

Tinnitus kan verschillende oorzaken hebben. Vaak ontstaat het door een langdurige blootstelling aan (te veel) lawaai, maar het kan ook komen door afwijkingen van het gehoororgaan, de hersenen of het kaakgewricht. Daarnaast kan het als bijwerking ontstaan van bepaalde medicatie of het komt voor als bijverschijnsel van andere aandoeningen.
 

Bescherm je oren

Niet is leuker dan tijdens een feestje los te gaan op de muziek. Maar let wel op je oren, want te veel en te luide muziek kan leiden tot oorsuizen. Draag daarom altijd oordoppen als je naar een feestje of festival gaat. Zo kun je toch nog genieten van de muziek en word je de volgende dag niet wakker met een piep in je oren. Maak gebruik van universele oordopjes en geen wegwerpoordopjes. Deze beschermen je oren beter en zorgen ervoor dat je zowel de muziek als de mensen om je heen nog kunt verstaan.

Ga vooral niet te dicht bij de geluidsboxen staan, want die hoge decibellen kunnen voor die altijd blijvende piep zorgen. Je oren zullen je heel dankbaar zijn als jij net een stapje verder van die boxen staat. Ook al heb je oordoppen in, zorg ervoor dat je oren af en toe rust krijgen. Een ‘oorpauze’ zal de kans op gehoorschade aanzienlijk doen verminderen.

Gehoorbeschadiging door oortjes of hoofdtelefoon

Niet alleen de muziek op feestjes kunnen zorgen voor tinnitus, maar ook je oortjes of hoofdtelefoon. Als je te lang naar luide muziek gaat luisteren, dan is de kans dat je oren beschadigen groter. 

 

 

Behandelen

Op dit moment is er geen genezing. Toch hebben sommige mensen onder bepaalde omstandigheden geen of veel minder last van ‘het geluid’. Dit kan doordat ze bijvoorbeeld geconcentreerd bezig zijn met werk, intensief aan het sporten zijn of bijvoorbeeld yoga doen om te ontspannen. Spanning en stress verergeren vaak de klachten. Daarom is het belangrijk om dit te vermijden. Dit kun je doen door ontspanningstechnieken toe te passen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om minder last te hebben van tinnitus. Met de juist informatie en begeleiding komt je al een heel eind. Je leert tinnitus accepteren en te zorgen dat het minder je aandacht trekt. De luidheid zal helaas niet veranderen, maar de last ervan wel. Voor acute hulp of vragen kun je naar een tinnitusloket. Zij bieden alle hulp en begeleidingsmogelijkheden aan.

Onderzoek naar genezing van tinnitus

Onderzoekster Emilie Cardon laat aan het AD weten dat eruit een recent onderzoek naar de genezing van tinnitus, verschillende uitkomsten zijn gekomen. Het onderzoek werd volop uitgevoerd door het UZA en de Universiteit Antwerpen. Bij de techniek die ze hebben toegepast zouden er kleine elektroden naar de hersenen bij mensen worden toegediend. Deze techniek is pijnloos. De uitkomsten waren dat sommige mensen een grote verbetering ervaarden, terwijl anderen er geen effect van merkten.

 

 

Bron: Kno.nl, Ad.nl, Npo3fm.nl, Oorcheck.nl, Thuisarts.nl
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top