Lifestyle

De heropleving van vinyl platen: waarom maken we weer gebruik van deze oude technologie?

De heropleving van vinyl platen: waarom maken we weer gebruik van deze oude technologie?

TikTokkers die viraal gaan met het unboxen van platen en celebrities die hun albums als merch verkopen in vinyl vorm. Platen zijn weer terug en niet zo een beetje. Een platenspeler en verzameling aan platen staan tegenwoordig als statement piece in de huizen van veel Gen Zers.

Heropleving

Hoewel we tegenwoordig overal muziek luisteren door onze telefoons en streaming apps, zien we toch een heropleving van platen en platenspelers. De terugkomst van platen begon in 2020. Steeds meer jonge mensen kochten platen te zelfs als ze geen platenspeler hadden. Sindsdien werd de platenspeler een geliefd item in veel interieurs.  Ook kopen sommige mensen platen om deze te verzamelen. Veel celebrities verkopen vandaag de dag hun albums op vinyl. Platen zijn populairder geworden door de klank. Het geluid dat uit een platenspeler komt, voelt warmer en de muziek klinkt beter, volgens veel mensen. Een plaat aanzetten terwijl er bezoek is, geeft bovendien een gezellige sfeer en er komt geen gedoe bij van een playlist maken en liedjes in de wachtrij zetten.

De routine van een plaat uitkiezen, deze uit de hoes halen en voorzichtig afspelen, spreekt veel mensen aan. Muziek luisteren krijgt hierdoor iets ritueels, waardoor je meer contact met de muziek voelt die je luistert.  Het is alsof het geluid tastbaar wordt, wat veel jonge mensen aanspreekt.

Decoratie

Een platenspeler komt terug in veel trendy interieurs. Het maakt de kamer interessanter en ziet er hip en retro tegelijk uit. Van een platencollectie kamer decoratie maken, is ook erg hip. Je hangt de platen in de hoes aan je muur net als een poster. Dit is dan gelijk een conversation piece om over te praten met gasten.

Wat is vinyl?

Vinyl is een soort plastic genaamd PVC. Van dit materiaal wordt een plaat gemaakt waar liedjes op gedrukt worden. Hoe komt er muziek uit een plastic plaat? Een plaat wordt gemaakt in een vinylperserij. Hier wordt muziek aangeleverd die omgezet wordt naar trillingen. Deze trillingen worden via een soort hele grote platenspeler op een plaat gezet door groeven in de plaat te snijden. Als je de plaat op een platenspeler legt, volgt de naald van de platenspeler de groeven op de plaat. De naald trilt hierdoor en dit wordt omgezet in elektrische stroom. Deze stroom wordt versterkt en zo komt er muziek uit je plaat en door een speaker.

Wanneer is de platen speler uitgevonden?

De platenspeler zoals wij hem kennen, is al heel lang geleden uitgevonden. De eerste platenspeler is in 1887 uitgekomen. De populariteit groeide in de jaren 1900 en er werden steeds meer platenspelers geproduceerd. In 1925 kwam de elektrische platenspeler uit. Deze had een betere, luidere geluidskwaliteit en zorgde voor een nog grotere groei in populariteit. Met de opkomst van cd’s verdween de hype rondom platenspelers.

Bron: schooltv.nl projectaudio.nl entertainmentbusiness.nl nporadio4.nl
Beeld: istockphoto.com
Deel dit artikel
Back to top