Interior

Met deze 6 tips blijft jouw vloerkleed lekker fris

Met deze 6 tips blijft jouw vloerkleed lekker fris

Een interieur is pas echt af met een vloerkleed. Het vloerkleed zorgt namelijk dat alles mooi bij elkaar komt. Daarnaast is het natuurlijk ook heel fijn om ’s ochtends met je blote voeten op een zacht vloerkleed te stappen. Eén nadeel: vloerkleden worden snel vies. Nou ja, niet als je regelmatig je vloerkleed schoonmaakt aan de hand van deze tips!

1. Wekelijks vloerkleed stofzuigen

De meest simpele tip bij het schoonmaken van je vloerkleed is om het wekelijks te stofzuigen. Gebruik daarvoor de speciale borstel van je stofzuiger of haal gewoon de hele borstel eraf. Zorg vervolgens dat je stofzuiger op de maximale stand staat en zo echt elke kruimel opzuigt.

2. Regelmatig vloerkleed uitkloppen

Helaas blijven sommige hardnekkige kruimels en zandkorrels toch in je vloerkleed hangen. Het maakt dan niet uit hoe goed je stofzuigt. Al is de kans groter bij een hoogpolig vloerkleed. Daarom is het ook handig om je vloerkleed regelmatig uit te kloppen. Hang het buiten over een paar tuinstoelen en klop het goed uit met een mattenklopper. Daarna kun je het ook nog even laten luchten.

3. Gebruik water met azijn

Zitten er vlekken in je vloerkleed? Gebruik dan water met azijn voor een extra schoon vloerkleed. Terwijl je vloerkleed nog buiten hangt, meng je in een emmer water met azijn. Haal vervolgens een schone spons of doek door het water en dep de natte spons/doek op het vloerkleed. Je mag ook wrijven, maar doe het wel voorzichtig! Je wilt natuurlijk niet je vloerkleed beschadigen. Daarnaast gaat de vlek dieper in je vloerkleed zitten, wanneer je te hard wrijft. Dat is ook niet de bedoeling.

4. Vlekken verwijderen met zout of bakpoeder

Vlekken kun je ook verwijderen uit je vloerkleed met (zuiverings)zout of bakpoeder. Wanneer je zout gebruikt, strooi je alleen wat zout over de vlek. Laat dit een nacht of dag intrekken en zuig het zout de volgende dag op met de stofzuiger. Gebruik je bakpoeder? Strooi dit dan eerst op de vlek, waarna je er water overheen giet. Dit laat je vervolgens een paar uur intrekken.

5. Vloerkleed schoonmaken met sneeuw

Deze tip is niet elk jaar meer haalbaar helaas. Toch willen we je de tip niet onthouden. Gebruik zo’n zeldzame sneeuwval in Nederland voor een schoonmaakbeurt van je vloerkleed! Dit doe je door het vloerkleed ondersteboven in de sneeuw te leggen. Doordat vuil zich aan het sneeuw hecht, wordt je vloerkleed vanzelf schoon.

6. Stoomreiniger

Bij het schoonmaken van een vloerkleed kun je ook een stoomreiniger gebruiken. Dit is een snelle oplossing en heel goed. Je kunt een stoomreiniger kopen, maar het eventueel ook huren. Je hebt het namelijk ongeveer één keer per jaar nodig. Wel is het echt slim om af en toe je vloerkleed schoon te maken met een stoomreiniger. Zo geniet je namelijk langer van je zachte kleedje!

Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top