Lifestyle

De lente komt eraan! 10 tips voor de voorjaarsschoonmaak

De lente komt eraan! 10 tips voor de voorjaarsschoonmaak

Het duurt echt nog wel even voordat het lente is maar de komende dagen is het heerlijk weer en wij fantaseren dan graag over wanneer het echt van start gaat. Zélfs over de voorjaarsschoonmaak. Het is de tijd om dingen schoon te maken die je normaal altijd overslaat. Denk aan de koelkast, de douchekop of je bank.

Een grondig schoon huisje zal bijdragen aan een goed gevoel. Een goede reden om het dit voorjaar ook daadwerkelijk te gaan doen. Wij hebben tien tips voor je verzameld zodat je zoveel mogelijk uit de schoonmaakbeurt kunt halen!

via GIPHY

1. Plannen, plannen, plannen

Een voorjaarsschoonmaak neemt tijd in beslag, maar plan de 'm het liefst op een zaterdag. Zondag is de dag van de rust, maar wist je dat zaterdag de dag is van de orde? Maak van je huis een (denkbeeldig) plattegrond en beslis wat de optimale route is. Begin bij de bovenste verdieping en ga kamer voor kamer af. Start bij de deur en werk met de klok mee, van boven naar beneden.

2. 'Moet terug' mandjes

Voordat je gaat beginnen aan het schoonmaken van een kamer is het handig om deze eerst op te ruimen. Zet een 'moet terug' mandje in elke kamer neer. Verzamel snel alle voorwerpen die niet in de kamer thuishoren zodat je deze gemakkelijk terug kan leggen op de juiste plek.

3. Dienbladen

Gebruik een dienblad om snel spullen van een oppervlakte te verwijderen, voordat je deze schoonmaakt. Je bespaart tijd doordat je niet elk item één voor één eerst uit de weg hoeft te ruimen. Je kunt ook sowieso mooie dienbladen gebruiken om spullen op te bewaren. Als je dan de oppervlakte wilt schoonmaken, is het alleen maar een kwestie van optillen en klaar!

 

4. Placemats in de koelkast

De koelkast is typisch een apparaat die je niet vaak schoonmaakt. Maak deze schoon met een emmer, warm water, zeep en een spons. Op te voorkomen dat je de volgende keer niet zo lang bezig bent, kun je gebruik maken van placemats. Leg placemats in je koelkast en leg alle items er bovenop. Als je dan een keer de koelkast moet schoonmaken, hoef je alleen maar de placemats te verwijderen en hier een doekje over te doen. Je kunt ze zelfs in de vaatwasser stoppen.

5. Zet je schoonmaakproducten strategisch neer

Je hoeft niet voor elke oppervlakte een verschillend product aan te schaffen. Gebruik multifunctionele schoonmaakmiddelen en zet deze strategisch neer in je huis. Als je reinigingsproducten op de juiste en meerdere plekken in je huis hebt staan, hoef je niet steeds op en neer. Je kunt ook gebruik maken van een emmer of mandje om je schoonmaakproducten van kamer naar kamer mee te nemen.

6. Multifunctionele vaatwasser en wasmachine

De vaatwasser en wasmachine zijn niet alleen van toepassing voor je servies en kleding. Gebruik de vaatwasser bijvoorbeeld om de speeltjes van je huisdieren schoon te maken. Je wasmachine kun je ook voor van alles en nog wat gebruiken, let wel op de temperatuur!

7. Badkamer schoonmaken terwijl je doucht

Gebruik een oude tandenborstel of en afwasborstel met zeepdispenser, om de douche mee te schrobben. Als je dit doet terwijl je lekker warm onder de douche staat, bespaar je veel tijd en ongemak. Laat je tandenborstel of afwasborstel in de douche liggen, zodat je vaker een keer tussendoor de douche snel kan aanpakken. Maak de douchekop schoon met een gripzakje en azijn. Bind een plastic gripzakje met azijn om de doucheknop. De volgende ochtend ben je van de vieze smurrie af!

8. Magnetron en oven

Probeer de volgende truc om je magnetron snel schoon te maken. Stop een magnetronbestendige kom vol met water en citroensap. Warm het water op met de magnetron gedurende drie minuten en laat het vijf minuten staan. Veeg de binnenkant af met een keukenpapier en je bent klaar. Gebruik ook je magnetron om je sponzen te desinfecteren. Maak de spons nat en leg deze op een vochtig doekje in het apparaat. Doe de magnetron twee minuten aan en laat de spons afkoelen voor gebruik.

Gebruik ongeveer dezelfde methode om je oven schoon te maken. Stop water in een ovenbestendige kom en zet de oven aan op 200 graden, gedurende 20 minuten. Gebruik een spons of keukenpapier om alle voedsel en vet te verwijderen dat dankzij deze truc los zit. Tip! Leg aluminium folie neer op de bodem en je hebt bijna nooit meer last van een vieze oven.

9. Bakpoeder gebruiken

Fris je tapijt of vloerkleed snel op door er bakpoeder over te strooien voor dat je gaat stofzuigen. De bakpoeder helpt om nare geuren en vieze plekken makkelijker te verwijderen. Bakpoeder is ook handig voor je toilet. Strooi de nacht voor je schoonmaakdag in de wc-pot. Het zal snel schoon zijn!

10. Olijfolie en citroenen

Gebruik een paar drupjes olijfolie om vingerafdrukken te verwijderen van alles wat van roestvrij staal gemaakt is. Kom van watervlekken af door een halve citroen te wrijven over alle gootstenen en kranen. Op deze manier maak je geen gebruik van producten met agressieve chemicaliën en ruikt je huis lekker fris!

De extra tip die we je willen meegeven is: doe het niet alleen! Dat maakt alles wel wat leuker. Een goede playlist voor op de achtergrond kan ook geen kwaad. 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top