Health

Last van mentale struggles? 4 x zo praat je erover op de werkvloer

Last van mentale struggles? 4 x zo praat je erover op de werkvloer

Praten over mentale problemen wordt steeds makkelijker. Al blijft het toch lastig om je kwetsbaar op te stellen. Vooral op bijvoorbeeld de werkvloer wordt minder makkelijk over mentale struggles gesproken. En dat terwijl het invloed kan hebben op je werk. No stress! Met deze tips ga jij makkelijker het gesprek over mentale problemen aan op werk.

Maak tijd voor een goed gesprek

Allereerst is het belangrijk dat je tijd maakt voor een goed gesprek. Wil je op werk open zijn over je mentale problemen? Klop dan niet op een random moment aan bij je manager. Die heeft natuurlijk niet de hele dag tijd. En dit is geen gesprek voor 'even tussendoor'. Ook kun je eventueel een afspraak plannen buiten de werkvloer. Ga bijvoorbeeld even samen koffie drinken of wandelen in een parkje vlakbij de werkplek.

Niet in details vertellen

Als je vertelt over je mentale struggles, hoef je echt niet meteen elk detail te vertellen. Jij moet je comfortabel voelen tijdens het gesprek. Misschien voel je je zo naar, dat je soms niet eens uit bed wil komen. Alleen wil je dit eigenlijk niet vertellen. Nou, dat hoeft ook niet! Op zo’n moment ervaar jij gewoon ‘mentale problemen’, waarbij je support nodig hebt vanuit je directe omgeving. Dat zijn onder meer je collega’s. Waarschijnlijk heb je al een huisarts gesproken, die jou een bepaald advies gaf. Dat maakt het alleen maar makkelijker! Vraag om een gesprek met je manager naar aanleiding van dit advies. Je mentale gezondheid is belangrijk en mag je niet negeren.

Je bent geen last

Het is niet erg als je worstelt met je mentale gezondheid. Je bent ook niet ineens minder geschikt als werknemer, wanneer je mentale struggles ervaart. Je mag trots zijn op jezelf, als je in gesprek gaat erover met je manager. Wanneer je je mentale gezondheid negeert, kan het juist erger worden en bijvoorbeeld leiden tot een burn-out. Dan ben je nóg verder van huis. Het is beter om meteen aan de bel te trekken en om hulp te vragen aan onder andere je leidinggevenden.

Praat met iemand van HR

Vind je het echt heel spannend om meteen op de manager af te stappen? Praat dan eerst met iemand van de HR-afdeling. Zij zijn er speciaal voor werknemers. Hierdoor hebben ze waarschijnlijk al veel ervaring met werknemers met mentale problemen. Misschien kunnen zij je een advies geven, hoe je erover kunt beginnen bij je leidinggevenden.

Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top