Lifestyle

Deze tips kunnen je helpen om van een burn-out af te komen

Deze tips kunnen je helpen om van een burn-out af te komen

Iedereen kent het wel: je voelt je gestresst en overwerkt. Dit kan best een dagje voorkomen, maar zodra je deze gevoelens wekelijks of zelfs vaker hebt dan moet je aan de bel trekken. Dit kan namelijk leiden tot een burn-out. Kenmerken van een burn-out zijn: een gebrek aan motivatie, frustraties, moeite met concentreren en het gevoel dat niets meer ertoe doet. 

Herken jij deze gevoelens? Met deze tips helpen wij je om (hopelijk) zo snel mogelijk van je burn-out af te komen of deze zelfs te voorkomen. Let wel, kom je er niet uit? Schakel dan zeker de hulp van een professional in. 

Begin bij de oorzaak

Het is erg belangrijk om na te gaan waardoor je gestresste gevoelens zijn ontstaan. Dit is misschien moeilijk, omdat je niet precies meer kunt achterhalen waardoor het precies begonnen is, maar het is toch erg belangrijk om hier goed over na te denken. Als je de oorzaak achterhaalt, kun je namelijk beginnen met dingen veranderen waardoor jij je beter gaat voelen. Dit kan iets kleins zijn, maar het kan ook een combinatie van verschillende factoren zijn. 

Niet te veel hooi op je vork

Ga voor jezelf na of er (verplichte) momenten zijn in je week die je ook zou kunnen skippen. Natuurlijk kun je sommige verplichtingen nou eenmaal niet afblazen, maar er zijn altijd een paar dingen die je kunt verzetten of cancellen. Dit zorgt voor meer rust in je hoofd. Ik snap dat het moeilijk is als je het gevoel hebt dat je mensen moet teleurstellen, maar doorgaan met pleasen zal jouw stress alleen maar vergroten. 

Wees lief voor jezelf

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar wees extra lief voor jezelf in deze periode. Het is erg belangrijk dat je goed uitrust en voldoende slaapt. Je hebt er misschien helemaal geen zin in, maar sporten kan heel goed helpen. Tijdens het sporten kun jij jezelf even helemaal laten gaan en je hoofd leeg maken. Dit zorgt voor minder stress en een beter humeur. Minder cafeïne draagt ook bij aan een betere nachtrust. Het is bewezen dat beter is om na twee uur 's middags geen koffie meer te drinken. Dus misschien toch dat ene koffietje laten staan, ook al denk je het zo hard nodig te hebben. 

Schaam je niet 

Een burn-out is niets om je voor te schamen. Sterker nog, het is heel belangrijk dat je erover blijft praten. Doe dit bijvoorbeeld met een goede vriendin waar jij je vertrouwd bij voelt. Lucht je hart en stel je kwetsbaar op. Je kwetsbaar opstellen lijkt een teken van zwakte, maar hier is niets van waar. Je bent juist heel sterk als jij ertoe in staat bent om je zwaktes te tonen. 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top