Lifestyle

Deze theesoorten kun je het beste drinken

Deze theesoorten kun je het beste drinken

Lekker theeleuten. Je hebt zoveel verschillende smaken thee. Van witte thee tot zwarte thee. Maar welke theesoort is nou het meest gezond? Wij hebben dit voor je uitgezocht. Geniets maar een extra goed van die dikke pot thee. Wat is jouw favoriete theesmaak?

Thee soorten

Welke thee kunnen we nu eigenlijk het beste drinken? Groene en zwarte thee. Deze verlagen namelijk je bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Er wordt zelfs aangeraden om drie van deze koppen thee te drinken per dag. Wissel natuurlijk wel af met andere dagen door de dag heen. Je kent vast wel de rooibosthee en de muntthee. Toch zijn deze theetjes niet echte theesoorten. Dit komt omdat ze niet van de theeplant komen. Het zijn aftreksels van kruiden, planten, specerijen of een combinatie daarvan. In deze theesoorten zit geen cafeïne. In groene en zwarte thee wel.

 

Zwarte en groene thee

Zwarte en groene thee komen allebei van de theeplant Camellia sinensis. Alleen het verschil is dat zwarte thee direct na het plukken end rogen wordt geoxideerd en groene thee niet. Op deze manier behouden beide theesoorten zijn kleur. Als we aan zwarte thee denken, dan denken we aan English breakfast, Engelse melange, Earl grey of een vruchtensmaakje als sinaasappel of citroen.

 

Witte thee en Oolong thee

Naast groene en zwarte thee, hebben we ook nog witte thee en Oolong thee. Deze theesoorten komen ook van de theeplant. Oolong thee is een halfgeoxideerde thee en ligt een beetje tussen groene en zwarte thee in. De gezondheidseffecten voor zwarte en groene thee gelden dus waarschijnlijk ook voor Oolong thee. De witte theesoort is het minst bewerkt. Alleen is niet onderzocht of de gezondheidseffecten vergelijkbaar zijn met die van de zwarte thee of groene thee.

 

Theïne-vrije thee

Ooit al gehoord van theïne-vrije thee? Zoals de naam al zegt is de theïne uit deze thee gehaald. Theesoorten als kruidenthee, rooibosthee, muntthee en kamillethee bevatten geen theïne. Je kunt theïne eigenlijk vergelijken met cafeïne in koffie. Theïne heeft vooral een stimulerende en opwekkende werking. Te veel ervan kan zorgen voor negatieve bijwerkingen als rusteloos worden of angstig.

 

Kruidenthee

De laatste uit het rijtje is de kruidenthee. Dit is thee dat niet oorspronkelijk van de theeplant komt. Het is eigenlijk een aftreksel van planten of vruchten of een mengsel van kruiden, bloemen of specerijen. In kruidenthee kunnen verschillende plantengifstoffen zitten. Zoethoutthee of sterrenmix kunnen zelfs de bloeddruk verhogen. Drink daarom niet te veel van deze thee en wissel af met andere dranken als water of melk.

 

 

 

 

 

 

Bron: Voedingscentrum.nl
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top