Lifestyle

Voor eens en voor altijd: zo vaak moet je nu écht je handdoek wassen

Voor eens en voor altijd: zo vaak moet je nu écht je handdoek wassen

Het lijkt wel een never-ending discussie te worden: hoe vaak moet je je handdoek nu wassen? De een vindt dat het na één keer gebruiken al moet en de ander vindt het weer onnodig om überhaupt een handdoek te wassen. Maar wat is nu het juiste antwoord? Voor eens en voor altijd: zo vaak moet je je handdoek nu écht bij de was gooien.

Handdoeken wassen

Wat er gebeurt met je handdoek als je je ermee afdroogt na het douchen, is dat de dode huidcellen van jouw lichaam door de handdoek worden weggeschrobt. Heel fijn natuurlijk, maar waar gaan die dode huidcellen dan heen? Je raadt het misschien al, maar deze blijven inderdaad in je handdoek plakken.

Verder is de badkamer ook een heerlijke broedplek voor bacteriën, en jawel, zo'n broedplekje is óók in jouw handdoek. Het is dus wel een fris idee om die handdoek af en toe toch in de was te tossen.

Maar hoe vaak dan?

Oké, we moeten handdoeken dus wel echt gaan wassen (waarschijnlijk deed je dit al, maar just saying). Om bacteriën zoveel mogelijk tegen te gaan is het uiteindelijk slim om de handdoek na drie tot vijf keer gebruiken, toch echt in te wisselen voor een schone. In principe is dat helemaal niet zo heel vaak. Het is in elk geval beter dan elke dag een schone handdoek te moeten pakken. We zien al die bergen was al helemaal voor ons...

Let wel, als je een handdoek gebruikt tijdens het sporten, kun je die beter wel direct in de wasmachine stoppen. Waar je ook sport, in verband met zweet en viezigheid wil je deze écht niet nog een keertje gebruiken.

Gezichtshanddoekjes

Gebruik jij gastendoekjes of andere handdoeken speciaal voor je gezicht? Deze mogen na één tot twee keer gebruiken wel in de wasmand. Bacteriën die vanuit je handdoek uiteindelijk op je gezicht belanden zijn nog ongewenster, want dit kan voor heuse huidirritaties zorgen. Beter een keer extra wassen dan nare uitslag op je gezicht, toch?

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top