Lifestyle

Zo kan je het beste werk en privé combineren

Zo kan je het beste werk en privé combineren

Iedereen kent het wel: een vrijdagmiddagborrel met vriendinnen waar je graag bij wil zijn, maar de mailbox blijft volstromen. Geen ideale situatie. Hoe combineer je werk en privé met elkaar? Wij geven je een aantal handige tips! 

 

Tip 1. Duidelijke doelen stellen

In welke situatie je ook zit, het is áltijd belangrijk om duidelijke doelen voor jezelf te stellen. Waarom? Door doelen te stellen heb je iets om naartoe te werken, maar weet je ook wanneer iets echt af is. Het is ook slim om deze doelen mee te nemen naar je sollicitatie. Door goed te plannen kan je, als het goed is, dus wél naar die vrijdagmiddagborrel! 

Tip 2. Plannen, plannen en nog eens plannen

Goed kunnen plannen is belangrijker dan je denkt. Je wilt namelijk sporten, socializen, de kinderen van school halen, je oma bezoeken, op tijd klaar zijn met werk en ook nog nog eens om stipt 18.00 uur een warme maaltijd op tafel zetten. Geloof mij, dat gaat niet lukken zonder goed te plannen. Tip: schaf een handige en leuke planner aan! Het plannen wordt hierdoor niet alleen een stuk makkelijker, ook nog eens leuker. 

Tip 3. Durf 'nee' te zeggen

Don't get me wrong: het is alleen maar goed om je beste beentje voor te zetten op de werkvloer. Het kan alleen op een gegeven moment te veel worden, zonder dat je dit door hebt. Voorkom een burnout en durf ook echt 'nee' te zeggen tegen extra werk als het eigenlijk helemaal niet uitkomt. 

Tip 4. Prioriteiten stellen

Dit lijkt misschien een beetje op de vorige tip, maar met prioriteiten stellen bedoel ik niet alleen je werk op tijd af hebben. Ook in je privéleven is het belangrijk om zo nu en dan prioriteiten te stellen. Om even terug te komen op die vrijdagmiddagborrel: voel je niet verplicht om te gaan. Het is natuurlijk heel gezellig om weer even bij te kletsen met je vriendinnen, maar het moet niet ten koste gaan van jezelf. 

Tip 5. Neem tijd voor jezelf

Merk je dat het combineren van werk en privé soms veel energie kost? Begrijpelijk! Neem dan ook genoeg tijd voor jezelf. Dit kan ook in kleine dingen zitten. Pak 's avond een kop thee, zet je favoriete serie aan en denk even aan helemaal niets. Hierdoor kan je even opladen van alle indrukken van die dag en ben je de volgende morgen weer jouw energieke zelf! 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top