Lifestyle

Test: sta jij jouw eigen geluk in de weg?

Test: sta jij jouw eigen geluk in de weg?

Clap along if you feel like happiness is the truth. Geluk is een gemoedstoestand waar veel mensen – waaronder ik -  naar streven. Maar ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat het niet altijd zo gemakkelijk gaat. Zeker in de tijd waarin we nu leven kan het zowel mentaal, fysiek en sociaal minder gaan dan je graag hebt.

Er zijn veel factoren die een rol spelen in de mate van vreugde in jouw leven. Van factoren waar je invloed op hebt tot factoren die volledig uit je handen liggen. In dit artikel focussen we ons op de factoren waar je wél invloed op hebt – probeer je hier over het algemeen op te focussen. Het zou namelijk weleens kunnen zijn dat jij jezelf afleidt van jouw eigen geluk.

Benieuwd of jij dit doet? Lees de onderstaande voorbeelden en kom erachter wat misschien wel jouw geluk in de weg staat. 

Jezelf vergelijken met anderen

We zijn er allemaal schuldig aan en social media helpt niet mee. Toch moet je proberen jezelf niet te vergelijken met anderen. Er is namelijk niemand zoals jij op de wereld, jij bent uniek. Dus waarom zou je jezelf spiegelen? Probeer alleen op je eigen groei – al zijn het maar kleine overwinningen - te reflecteren. 

Schermtijd

Hierboven stipte ik al even social media aan maar de totale hoeveelheid schermtijd per dag kan jouw gemoedstoestand zeker beïnvloeden. Probeer bewust te zijn van je schermtijd en ga niet constant doelloos lopen scrollen door Instagram. Ga bijvoorbeeld een stuk wandelen met een vriendin of neem een meditatiemoment en luister naar het gefluit van de vogels. Ik ben me bewust van het feit dat velen van ons ook fulltime achter hun laptop moeten werken, maar bewustwording is het halve werk. 

Leven in de toekomst

Natuurlijk zijn we allemaal met onze toekomst bezig maar probeer er niet in door te slaan. Probeer in het heden te leven want morgen is niet beloofd en vandaag komt nooit meer terug. Het zou zonde zijn als je al die prachtige dagen niet ‘leeft’ omdat je naar de toekomst wil. Leef met de dag en de toekomst komt echt wel!

Te weinig vitamine D

Wist je dat het aangeraden wordt om elke dag minstens 20 minuten buiten te zijn? Twintig minuten je huid bootstellen aan zon is al voldoende om je lichaam te helpen met het aanmaken van vitamine D. Dit zorgt ervoor dat het gelukshormoon endorfine wordt aangemaakt en dat je minder last hebt van vermoeidheid. Nou weet ik dat veel van ons thuis werken waardoor je nog weleens in je laptop, mails en bank wordt gezogen. Maar, las die pauze in. Zowel voor je schermtijd als voor je vitamines. Heb je meteen twee vliegen in een klap.

Geen persoonlijk grenzen

Op elk vlak van het leven is het belangrijk dat jij je grenzen duidelijk aangeeft. Van je relatie tot werk en vriendschap. Wanneer je grenzen aangeeft, zal je ook merken dat mensen die zullen accepteren. Met die grenzen kunnen ze namelijk geen rekening houden wanneer ze die niet kennen. Het geeft je ook de mogelijkheid om weer de baas te zijn over je eigen tijd waardoor jouw energie en zin-level zal stijgen.

Ten slotte, laat iedereen in zijn waarde en wees een beetje lief voor elkaar.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top