Health

Control freak? 10 manieren om de controle meer los te laten

Control freak? 10 manieren om de controle meer los te laten

Altijd de controle willen hebben is best lastig. Het kan ook heel vermoeiend zijn. Je voelt toch vaker een bepaalde druk of stress, want no way dat je de controle verliest! Ben jij zo’n control freak, die de controle maar moeilijk loslaat? Hopelijk helpen deze tips om de controle toch vaker te laten waaien.

1. Onderzoek waar het vandaan komt

Allereerst is het belangrijk om te weten, waar dit alles vandaan komt. Waarom ben je zo’n control freak? Grote kans dat iets in je leven dit gedrag heeft achtergelaten bij jou. Misschien heb je verlatingsangst of had je vroeger hele perfectionistische ouders. Mocht je moeite hebben om terug te gaan in het verleden, kun je natuurlijk hulp inschakelen. Neem contact op met een psycholoog of schakel bijvoorbeeld je hartsvriend(in) in.

2. Focus je op je gevoelens en gedachten

Wanneer je nu op een gegeven moment de controle wilt pakken, focus je dan goed op je gevoelens en gedachten. Als je steeds zoekt naar je gevoelens en gedachten, verminder je de schade die het aanbrengt. Zo laat je uiteindelijk de controle meer los. Mogelijk word je bijvoorbeeld steeds gedreven door angst. Stel dat je heel veel dingen wilt regelen tijdens een stedentrip met vrienden. Waarom? Misschien doordat je bang bent, dat je niet iedereen kan pleasen. Nou, kan je dat überhaupt? Het antwoord is: nee.

3. Laat deze gevoelens en gedachten gaan

Het is niet makkelijk om deze gevoelens en gedachten toe te laten. Toch is het niet goed om altijd de controle te hebben. Dat is soms gewoon onmogelijk. Heb je zo’n gevoel te pakken? Neem dan even diep adem en fantaseer dat je het gevoel laat gaan. Neem het gevoel of de gedachte en maak het zogenaamd vast aan een ballon. Laat deze ballon gaan, terwijl je jezelf iets positiefs inspreekt, bijvoorbeeld: “Voortaan ga ik alleen nog met de flow mee.”

4. Praat tegen jezelf met humor

Als je eenmaal een control freak bent, kom je hier echt niet zomaar vanaf. Dat kost tijd. Er zullen momenten zijn, dat je weer terugvalt in je oude patroon. Wil je op een gegeven moment tóch de controle pakken, bijvoorbeeld over je partner? Word dan niet meteen gefrustreerd, maar praat tegen jezelf met humor. Wees een beetje lief voor jezelf en zeg iets van: “Mijn partner doet de dingen gewoon op zijn eigen manier… Dat is niet schadelijk voor mij, so smile en laat het zo zijn.” Het klinkt stom, maar het lucht echt op. Trust us.

5. Geef je inner dictator een naam

Om het leuker te maken, kun je je inner dictator een naam geven. Dan wordt het praatje met jezelf nóg grappiger. Het helpt ook om meer controle te krijgen over dat stemmetje. Stel je maar eens voor, dat je dan zegt: “Hey, X, ben je daar nou weer. Je helpt niet echt in deze situatie, dus ga alsjeblieft weg.”

6. Maak onderscheid tussen verschillende soorten controle

Je hebt ook verschillende soorten manieren van controle houden. Soms mag je namelijk best controle hebben, bijvoorbeeld wanneer jij de beste teamleider blijkt. Tja, dan moet je wel. Wees daar dan ook trots op.

7. Maakt de controle je kapot? Laat het los

Alleen komt het dus ook voor, dat de controle je kapot maakt. Misschien zit je op een gegeven moment in een flinke fight met je geliefde. En dat alleen doordat jij de controle niet kan loslaten. Kan je écht winnen van hem/haar? Waarschijnlijk niet, dus laat het dan gewoon los. Zoek in dat geval naar een goede win-winsituatie.

8. Perfectie bestaat niet

Houd je ook altijd voor dat perfectie niet bestaat. Soms is iets gewoon ‘goed genoeg’ en is het onmogelijk om iets perfect te doen. Je komt altijd wel iemand tegen, die het niet eens is met jouw keuzes of ideeën. So be it.

9. Houd een journal bij

Vergeet trouwens niet je hele journey vast te leggen in een journal. Nogmaals: de controle loslaten is niet makkelijk. Sta soms dus even stil bij wat je allemaal leert en schrijf dit op. Reflecteer op de positieve resultaten, dan val je ook minder snel terug in het oude patroon.

10. Wees alleen een positieve control freak

Inmiddels weet je hopelijk wanneer de controle je kapot maakt. Focus je dus niet meer op deze manier van controle houden. Daarentegen mag je wél de control freak uithangen in positieve situaties, zoals bijvoorbeeld een clean up in het plaatselijke parkje of een belangrijke petitie. Wees dankbaar dat je de controle kan hebben over dit soort dingen, maar accepteer ook dat je soms niet de controle kan hebben.

Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top