Gezichtsverzorging

Weer een puistje? Deze 6 oorzaken voor een onzuivere huid ken je nog niet

Weer een puistje? Deze 6 oorzaken voor een onzuivere huid ken je nog niet

Weer een puistje! En het is niet eens dé tijd van de maand. Hoe dan? Er kunnen verschillende redenen zijn die puistjes veroorzaken en dat heeft vaak te maken met een onzuivere huid. 

1. Het zijn de hormonen

Hormonen hebben we nodig, maar soms kun je ze wel achter het behang plakken. Er is altijd wel iets waar je ze de schuld van kan geven. Ook nu weer, want als je huid te veel talg produceert dan is de kans op acne groter. En ja daar zijn ze hoor, de hormonen. Grote kans dat die verhoogde talgproductie hormonaal wordt aangestuurd. Ook factoren als anabole steroïden en een hormoonspiraal kunnen de oorzaak zijn van acne op latere leeftijd.

2. Roken

Roken is niet alleen slecht voor je longen, het heeft ook direct effect op je huid. In een sigaret zitten chemische stoffen die zorgen voor een slechtere doorbloeding. Afvalstoffen worden daardoor minder goed afgevoerd. Poriën gaan verstopt zitten en de kans op ontstekingen (puistjes) is groter.  Gewoon stoppen met  die sigaretten. Beter voor je huid en beter voor je portemonnee.

3. Je eet ongezond

Je huid wordt beïnvloed door wat je eet. Eet gezond en gevarieerd en vermijd eten wat rijk is aan suiker. Denk jij dat het eten van chocolade en het krijgen van puistjes rond de menstruatie met elkaar te maken hebben? Vaak is het niet de schuld van de chocolade, maar zorgen de hormonen rond de menstruatie voor de puistjes.

4. Je gezicht aanraken

Wist je dat je de hele dag door je gezicht aanraakt? Kijk maar eens rond op je werk, het terras of tijdens het shoppen. Regelmatig gaan je handen richting je gezicht om te krabben of even te pulken. En je handen zijn een bron van bacteriën dus de kans is erg groot dat er puistjes en andere oneffenheden optreden. Je gezicht minder aanraken dus!

5. Stress 

Sommige deskundigen beweren dat je lichaam door stress het hormoon cortisol aanmaakt en dat dit de talgproductie stimuleert. En sowieso een feit: gestresste mensen friemelen meer met de handen en zitten dus ook vaak aan de huid of het gezicht dus de kans op ontstekingen neemt weer toe.

6. Beautyproducten

Heb je last van puistjes dan wil je verschillende producten proberen die misschien kunnen helpen. Kijk eens goed naar alle producten die je hebt staan en naar jouw type huid. Een onzuiver huid met acne is gevoeliger en sneller geïrriteerd en vraagt om een zacht behandeling met milde producten.


 

  

Beeld: Istock
Deel dit artikel
Back to top