Face & Sculpting

Dit is hoe je littekens van acne kunt laten verwijderen

Dit is hoe je littekens van acne kunt laten verwijderen

De één heeft het erger dan de ander, maar het blijft hoe dan ook heel vervelend. Ik heb het over acne. Of jij je acne nou helemaal hebt aangepakt of er nog steeds mee in strijd bent, de onvermijdelijke littekens blijven zitten. De donkere plekjes die je op je huid blijft zien, lijken maar niet weg te gaan.

Het lijkt wel een eeuwig durende strijd. Zodra de ene puist verdwijnt, krijg je er weer drie bij op een andere plaats. En als ze dan eindelijk wegtrekken, blijven er donkere plekken, oneffenheden of 'kraters' zitten die maar niet weggaan. Ook ik kan hier zeker over mee praten. Ik heb van alles geprobeerd, van zalfjes tot crèmepjes en tandpasta aan toe, maar niets leek te helpen. Maar wees niet getreurd, er zijn gelukkig behandelingen waarbij je de littekens voorgoed kan laten verdwijnen.

Behandeling 1: littekens verwijderen met fillers

Fillers voor acne littekens? Ja, je leest het goed. Bij fillers denk je misschien gelijk aan opgespoten lippen, maar ze zorgen er ook voor dat de huidstructuur verbetert en ze corrigeren diepe of oppervlakkige littekens. Fillers voor acne littekens zijn nog redelijk onbekend. Het zuur in de fillers houdt water vast waardoor er meer volume in de huid kan ontstaan. Kuiltjes, deukjes, en andere oneffenheden worden tijdens een behandeling met hyaluronzuur opgevuld en gelijktijdig gehydrateerd, waardoor deze meer soepel en elastisch worden. Deze behandeling is tevens het minst pijnlijk en kost ook geen klauwen met geld. Win-win dus!

Behandeling 2: microdermabrasie 

Microwatte? Microdermabrasie is een intensieve peeling met een apparaat om dode huidcellen te verwijderen. De huid wordt vacuüm gezogen en tegelijkertijd worden micro-kristallen tegen de huid gespoten zodat je velletje wordt geprikkeld om nieuwe cellen aan te maken. Ja, het is een redelijk pijnlijke behandeling dus als je een lage pijngrens hebt, is dit niet de beste behandeling voor jou. Des te meer behandelingen je ondergaat, des te mooier het resultaat. Voor een donkere of gevoelige huid is deze behandeling niet weggelegd, omdat het too much kan zijn. Vooral bij een gevoelige huid kan de huid felrood kleuren en dat is niet de bedoeling.

Behandeling 3: chemische peelings

Een chemische peeling zorgt ervoor dat de 'dode' bovenste huidlaag snel afschilfert zodat er een nieuwe, gladde huid ontstaat. Met deze behandeling ben ik zeker bekend. Toen mijn acne op zijn ergst was heb ik 6 chemische peelings gedaan, verdeeld over ongeveer 3 maanden om het te verminderen. Wat ik je kan verzekeren: het is geen pretje. Al je puistjes worden één voor één uitgeknepen, wat al redelijk pijnlijk is. Daarna krijg je de peeling zelf op je huid gesmeerd. Er zijn verschillende soorten peelings. Ze variëren van mild naar intensief. Hoe intensiever, hoe dieper hij in de huid gaat. Alledrie ervaarde ik ze als erg pijnlijk, terwijl mijn pijngrens redelijk hoog ligt. Maar nu de vraag: hielp het bij mij? Persoonlijk had ik (sorry voor de details) hele grote onderhuidse ontstekingen die er wel van wegtrokken. Maar je hebt erg veel geduld nodig en houd in je achterhoofd dat een chemische peeling best een aanslag is op de (gevoelige) huid en je dit ook terug ziet tussen de peelings door.

Behandeling 4: fractional laserbehandeling 

Niet zo enthousiast over injectables en peelings? Dan is een laserbehandeling misschien iets voor jou. Het klinkt misschien heftig, maar dat is het niet. Kendall Jenner zweert bij deze behandeling. Bij deze vorm van laseren worden kleine, gecontroleerde bundels van hitte in de huid gemaakt, die worden omringd door gezonde normale huid. Wanneer het lichaam de schade herstelt, wordt het collageen in de behandelde huid vervangen waardoor je huid er frisser gaat uitzien. Tegelijkertijd wordt het huidoppervlak vernieuwd, waardoor het pigment verbetert en de littekens wegtrekken. Je hebt wel meerdere sessies nodig om het beste resultaat te bereiken en pijnloos is het helaas niet. Na de behandeling kan je dus wel even een rode huid hebben, maar dit trekt snel weg.

Behandeling 5: microneedling-therapie met de Dermapen

Bij microneedling wordt de huid als het ware 'gefopt' dat hij kapot is door er kleine gaatjes in te maken met een naald. In werkelijkheid gaan de gaatjes heel snel weer dicht, maar de huid wordt wel gestimuleerd om meer collageen en elastine aan te maken waardoor de littekens wegtrekken en de poriën verfijnen. De naalddiepte verschilt van 0,25 mm tot 2,5 mm. Dit kan per gebied ingesteld worden en er wordt rekening gehouden met de huid, het huidgebied en het gewenste resultaat. Ik heb het zelf nooit geprobeerd, maar veel mensen zeggen dat miconeedling de beste methode is om acne littekens te verwijderen.

Behandeling 6: Producten die littekens tegen kunnen gaan

Heb je geen zin om geld uit te geven aan allerlei behandelingen? Dan kunnen onderstaande producten misschien een uitkomst bieden. Omdat UV-straling je littekens erger kunnen maken, wordt er vaak aangeraden om een dagcrème met een SPF van minimaal 15 te gebruiken. Deze producten helpen je huid te verbeteren en bescheremen je huid tegen UV-straling.

 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top