Haarverzorging

Pijnlijk haar na een strakke knot of staart? Dit is hoe het komt!

Pijnlijk haar na een strakke knot of staart? Dit is hoe het komt!

Hoe fijn is het om na een lange werkdag die strakke knot of staart lekker los te gooien? Heel fijn! Je zal dan vast wel eens gemerkt hebben dat het uitschudden van jouw lange lokken soms zelfs pijn doet.

Mensen noemen dit ook wel ‘haarpijn’, maar waar komt dit vandaan? En zijn er oplossingen voor? Je leest er alles over in dit artikel!

 

Wat is 'haarpijn' precies?

We hadden het er net al even over, maar je kunt haarpijn zien als een vervelend en zwaar gevoel in jouw lokken. Niets is dan ook vervelender dan een oncomfortabel gevoel krijgen zodra je jouw haar losdoet. Je wilt gewoon alles met je coupe kunnen doen, zonder dat het nare gevolgen met zich meebrengt natuurlijk.  

Hoe ontstaat ‘haarpijn’?

Het is dan ook niet voor niets dat je een gevoel van pijn kunt ervaren. Deze ‘haarpijn’ ontstaat in je follikels. Ook wel haarzakjes genoemd. Deze vormen eigenlijk de basis van iedere losse haar. Wist je dat haarzakjes heel gevoelig zijn? Volgens dermatoloog Angela Lamb vormt jouw haar - in zijn geheel - een onderdeel van het zenuwstelsel. Je raadt het al, maar wanneer je jouw haar vast draagt komt er dus druk te staan op de zenuwuiteinden. Deze uiteinden bevinden zich namelijk in elke follikel. 

Zodra je deze pijn ervaart, denk je natuurlijk dat de situatie beter wordt als je jouw lange lokken los laat hangen. Toch is dit niet altijd de beste optie. Doordat je het haar laat ‘hangen’, proberen de haarzakjes zich aan te passen aan de richting. Dit kan er dan weer voor zorgen dat de zenuwuiteinden gestimuleerd worden, wat resulteert in een gevoelige en pijnlijke hoofdhuid. Er komt dus heel wat biologie kijken bij ‘haarpijn’. Wie had dat gedacht?

Zijn er oplossingen om deze pijn tegen te gaan? 

Gelukkig is er ook goed nieuws, want er zijn een aantal oplossingen. Ervaar je een vervelend gevoel dat lijkt op ‘haarpijn’? Probeer je lokken dan rust te geven en het wat losser te dragen. Als je blijft rondlopen met deze pijn, kan het op den duur zelfs resulteren in haaruitval. Iets wat je dus echt wilt voorkomen. Don’t worry: de kans dat je jouw lange lokken in een rap tempo verliest, is het grootst wanneer je de coupe élke dag flink strak vastbindt.  

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top