Lifestyle

iPhone scherm kapot? Vanaf 2022 kan je deze zelf repareren!

iPhone scherm kapot? Vanaf 2022 kan je deze zelf repareren!

Loop je rond met een kapotte iPhone? Niet ideaal natuurlijk. Het was altijd al mogelijk om je telefoonscherm te laten repareren, maar Apple is met een nieuwe - geniale - uitvinding gekomen. Vanaf nu kan je namelijk zelf je telefoonscherm repareren! Voor alle handige vrouwen onder ons is deze klus appeltje eitje! 

Apple Self Service

Waar het voorheen eigenlijk niet mogelijk was om zelf te sleutelen aan jouw iPhone, is dat nu verleden tijd. Apple komt namelijk met een 'Self-Service' programma. Maar wat houdt het precies in? Kort samengevat betekent het dat Apple-onderdelen, bepaalde tools en uitgebreide handleidingen voor iedereen beschikbaar worden. Hierdoor is het mogelijk om zelf Apple-apparaten te repareren! Het programma zal - zeker in het begin - voornamelijk gericht zijn op de iPhone. Heb jij een iPhone 12 of een iPhone 13? Lucky you! Deze apparaten worden namelijk als eerste ondersteund door het programma. In eerste instantie richt het programma zich op de onderdelen die het vaakst vervangen worden, zoals het display, de batterij en de camera van iPhone. In de loop van volgend jaar komen daar andere onderdelen bij. 

Maar waarom?

Een droom die voor veel mensen in vervulling komt. Ja, echt. Apple kreeg namelijk al een tijdje klachten vanuit de 'Right to repair'-beweging, meldt iCreate. Zij vonden dat Apple meer moeite moest doen op het gebied van reparaties. Op dit moment kun je niet zo maar zelf een iPhone open krijgen - wat ook wel begrijpelijk is. Losse onderdelen zijn niet echt verkrijgbaar en je wilt natuurlijk wel weten waar je aan begint als je onderdelen zelf gaat vervangen. Met het speciale Self-Service programma moet dit helemaal goedkomen want Apple zou Apple niet zijn als wat ze uitbrengen niet tot in de puntjes geperfectioneerd is. 

Ga verstandig te werk

Ondanks dat het erg handig is - zelf je iPhone scherm repareren - is deze klus niet voor iedereen weggelegd. Apple waarschuwt bijvoorbeeld dat je wel wat technische kennis en ervaring moet hebben om dit klusje op de juiste manier uit te voeren. Heb je nog nooit een beeldscherm vervangen? Misschien moet je dan eerst even twee keer nadenken voordat je jouw technische skills in de praktijk gaat brengen. Voor veel mensen is het nog steeds de beste optie om naar Apple of een Apple Authorized Service Provider, zoals Amac, om een beeldscherm of andere onderdelen te laten maken. 

Nog heel even geduld... Het Self Service-programma start begin 2022 eerst in de Verenigde Staten waarna het in andere landen uitgebracht wordt. Waar kun je die losse onderdelen vinden om zelf reparaties uit te voeren? Deze worden beschikbaar gesteld in een speciale Online Store voor Self Service. 

Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top