Health

Dit is waarom ontbijten zo belangrijk is

Dit is waarom ontbijten zo belangrijk is

De wekker gaat af en je laat hem nog minstens drie keer snoozen totdat je er écht uit moet. Haast. Stress. Je moet nog douchen, aankleden en je make-up doen en dan óók nog ontbijten. Je komt erachter dat je niet eens iets in huis hebt dus je besluit maar gewoon zonder ontbijt de deur uit te gaan. Dit is niet verstandig om te doen en wel hierom.

Een goed en stevig ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag dus je ontbijt overslaan is een absolute no-go. Een nacht slapen kost namelijk meer energie voor jouw lichaam dan je denkt. Je lichaam herstelt in de nacht dus als je 's ochtends wakker wordt, is de tank leeg. Die moet dus met een onbijt weer worden aangevuld om zo effectief de dag door te kunnen komen. 

Gedurende de nacht daalt je bloedsuikerspiegel. Om deze bloedsuikerspiegel weer op een goed niveau te krijgen, is een voedzaam ontbijt nodig. Doe je dit niet? Dan word je wakker met hoofdpijn en een humeurig gevoel.

Het belangrijkste is om een ontbijtritueel te vinden dat voor jou werkt. Iedereen reageert namelijk anders na een nacht slaap. De ene krijgt geen hap door z'n keel, terwijl de ander snakt naar voedsel. Kijk goed wat voor jou werkt en zorg vooral dat het makkelijk te maken is, want iedereen heeft haast in de ochtend. Houd het simpel, maar voedzaam.

Wanneer het ontbijt jouw lichaam binnenkomt, wordt je spijsvertering meteen aangewakkerd. Dit zorgt voor een soepele stoelgang, maar ook voor een snelle vetverbanding. Sla je het ontbijt over? Dan krijg je cravings naar zoetigheid en grotere hoeveelheden. 

Een voedzaam ontbijt zorgt ervoor dat jij je gedurende de dag goed kan concentreren. Je bent productiever, je voelt je minder down en je focus is zeer scherp. Het helpt je ook beter te onthouden. Neem je geen ontbijt? Dan kan dit funest zijn voor je kortetermijngeheugen. 

Zet je wekker een half uurtje eerder en neem echt even de tijd voor je ontbijtje. Het hoeft niet veel te zijn, als het maar voedzaam is en bij jou past. Zo help jij jezelf en je lichaam bij het hebben van een fijne, productieve dag. 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top