Health

5 tips om ook in het weekend gezond te blijven leven

5 tips om ook in het weekend gezond te blijven leven

Doordeweeks gezond eten en in het weekend jezelf helemaal laten gaan... lijkt een mooie balans, toch? Toch kun je beter je healthy lifestyle ook tijdens het weekend vasthouden. Waarom? Omdat je gezondheid altijd op nummer één moet staan. Op deze vijf manieren zorg je ervoor dat je in het weekend niet de fout ingaat...
 

1. No cheat days

Niets mis met cheaten, maar de hele dag door? Na-ah. Je lichaam heeft voedingstoffen nodig en die haalt ze niet uit fast food, zoetigheden en alcohol. Kies daarom voor één cheat meal bijvoorbeeld: neem je de chocolate ricotta pancakes tijdens een lunchdate met een vriendin, zorg dan dat je wel gezond ontbijt (een smoothie) en een diner met veel groenten. Of ga je met vriendlief de lekkerste pizza van de stad eten? Zorg dan voor een goed ontbijt en een gezonde lunch. Speel hiermee en zorg goed voor jezelf!

2. Workout

Zorg voor minstens één workout in het weekend. Ga naar de sportschool of boek je favoriete sportles. Het is maar een uurtje en een kleine moeite, plus het loont al-tijd. Tip: ga zaterdagochtend, dan ben je er voor de rest van het weekend vanaf. Alhoewel, een yogales op de zondagochtend kan ook wel heel erg fijn zijn... 

5 tips om ook in het weekend gezond te blijven leven

3. Van passief naar actief

Op de bank liggen met een zak chips is verleidelijk en niemand houd je tegen, maar zorg ervoor dat je ook de deur uitgaat. Ga voor een activiteit met vrienden (ooit van spike ball gehoord?) of maak een wandeling door het bos of door de stad. Een stevige wandeling is (bewezen) de beste beweging die je je lichaam kunt gunnen! 

4. Wijn of desert

Heb je een etentje op de planning? Maak dan de keuze uit of wijn of een nagerecht. Hoe verleidelijk het ook is om beiden te kiezen, kan het maken van een keuze ervoor zorgen dat je je de volgende dag minder crappy voelt van de sugar rush als gevolg van de cheesecake en een paar glazen witte wijn. Kies bewust en luister naar je gevoel, heb je zin in een glas wijn waarvan je lekker ontspant? Of ben je ongesteld en klinkt die chocolade lava cake nu als het enige wat je nodig hebt?

5. Voorkom een lege (koel)kast

Slecht eten is behalve cravings en gemakzucht ook vaak het gevolg van de afwezigheid van gezond eten, met andere woorden een lege voorraadkast of koelkast. Misschien doe jij weekboodschappen en is alles wel zo'n beetje op als het weekend aanbreekt. Kook doordeweeks grotere maaltijden zodat je wat leftovers hebt liggen in het weekend of haal donderdag nog even wat extra groente en fruit in huis, zodat je altijd een maaltijd in elkaar kunt flansen. Zorg er bovendien voor dat er altijd gedroogd fruit, noten en pure chocola in huis is voor als je zin hebt om te snacken. 


Heb jij nog meer tips voor hoe je op het rechte pad blijft? 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top