Health

Mediteren voor beginners: zo doe je dat

Mediteren voor beginners: zo doe je dat

In het leven draait het constant om prestaties. Het is geen geheim dat we graag succesvol willen zijn in alles wat we doen, we willen carrière maken en onze dromen najagen. Eigen bedrijven starten en verre reizen maken. Er is niets mis mee om ambitieus te zijn, maar het is geen reden om constant gestresst te zijn en nooit tijd voor jezelf te nemen. 

We leven in een wereld vol met afleidingen. Het is heel erg lastig om te focussen op één ding of om even in het moment te zijn. Meditatie is de oplossing en het is helemaal niet zweverig; het geeft ons juist de kans om ons hoofd de pauze te geven die het verdient en nodig heeft.

Laten we aan de slag gaan. Ga in een houding zitten die comfortabel zit, zoals bijvoorbeeld de kleermakerszit met een kussen onder je billen. Je bent beginner dus probeer niet meteen 30 minuten te mediteren maar begin met tien minuten. Bouw het langzaam op.

Meditatie voor beginners

Adem in en uit

Ja, het klinkt logisch en zelfs saai, maar door je te focussen op je ademhaling heb je even geen ruimte om ergens anders aan te denken. Door te tellen houd je de aandacht bij het ademen. Probeer drie of vier seconden in te ademen en uit te ademen. Forceer het niet - just breathe. Het focussen op de ademhaling heeft een kalmerend effect. Ook wanneer je niet kunt slapen is dit een goede tip!

Bewustzijn

Als je je comfortabel voelt bij de ademhalingoefening, is de volgende stap om je te focussen op het bewustzijn. Daarbij horen de geluiden uit de omgeving, maar ook de gevoelens die je ervaart. Het maakt niet uit dat ze er zijn, zolang jij ze erkent en ze laat zijn. Vervolgens doe je een 'body scan', waarin je elk punt van je lichaam afgaat. Begin bijvoorbeeld bij je voeten of je handen, wat jij fijn vindt, en ga zo elk lichaamsdeel af. Erken elke sensasie of pijn die je voelt. Het is oké dat deze er zijn, maar merk ze wel op.

wees Niet te streng

Soms kan het gebeuren dat jouw gedachten afdwalen. En dat is oké, want het is moeilijk om je constant te focussen. Dat gebeurt gewoon. Terwijl je je focust op jouw adem bedenk jij je wat je gaat ontbijten of wat je aan gaat doen. Wees niet te streng voor jezelf, het is onmogelijk (vooral in het begin) om je constant te focussen. Laat je gedachten een minuutje afdwalen en probeer dan terug te komen in de routine. Het kan nooit kwaad om je gedachten even de vrije loop te laten... 

Volhouden

Het is bewezen dat de level van stress afneemt door te mediteren. Probeer het onderdeel te maken van jouw dagelijkse routine. Je kunt gemakkelijk tien tot vijftien minuten vrijmaken in de ochtend of avond en hoe vaker je het doet, hoe beter het je af zal gaan. Blijf in het moment en je zult restultaten boeken!

 

Mediteer jij? Laat het ons in de comments hieronder weten!

Deel dit artikel
Back to top