Fashion

Tips om jouw zelfvertrouwen te boosten

Net zoals het vinden van het perfecte leren jasje of het overhouden van een geldbedrag aan het eind van de maand, is het bereiken van zelfvertrouwen behoorlijk lastig. Je weet dondersgoed dat je er mag zijn, maar toch is de weg naar zelftwijfel en negativiteit snel bewandeld. Daarom noteren we hier een aantal tips om jouw zelfvertrouwen gemakkelijk en direct te boosten!

Iedereen weet dat onzekerheden helemaal niets doen voor ons (echt niets!). Het raakt ons op persoonlijk niveau, maar ook op professioneel vlak is het een dooddoener. Tijd om actie te ondernemen. Dit zijn handige, bruikbare tips om direct wat zelfvertrouwen te winnen!

1. Trotse houding
Een rechte rug oogt niet alleen mooier, uit onderzoek blijkt ook dat het direct leidt tot meer zelfvertrouwen in je gedachten. Van een actieve houding word je namelijk zelfverzekerder én het verbetert direct je stemming. Beeld je maar eens in hoe je je voelt als je onderuitgezakt en met hangende schouders op je stoel zit of hoe het is wanneer je een rechte rug hebt en een opgeheven hoofd. En dat is alleen nog maar het effect naar binnen toe, maar hoe ziet het eruit voor anderen? Iemand die met een kromme rug loopt straalt onzekerheid uit, alsof je je schaamt voor wie je bent en wilt zeggen: "let vooral niet op mij, ik verdwijn wel." In plaats daarvan moet je je laten zien aan de wereld, want jij bent AWESOME!

2. Fake it 'till you make it
En we begrijpen echt wel dat je je niet iedere dag goed voelt. Vooral wij vrouwen hebben -met dank aan onze hormoontjes- regelmatig te maken met een off-day. Maar dit is het geheim: je kunt jezelf (en je brein!) voor de gek houden. Echt! Als je namelijk doet alsof, dan ga je er op gegeven moment zelf in geloven. Dus omarm die 'fuck it' houding en bluf je door onzekerheden heen, want wat heb je te verliezen? En dan blijkt dat al die kleine dingen waar je je druk om maakte helemaal niets voorstelden. Heerlijk!

3. Visualiseer
Je kent 'm wel, mensen roepen het om de haverklap: 'geloof in jezelf!'. Maar daar gaat nog een stap aan vooraf, namelijk visualiseren. Want als je het niet ziet gebeuren, gaat het ook niet gebeuren. Simple as that! Het werkt als volgt: Wanneer je je inbeeldt dat iets gaat gebeuren, groeit jouw gevoel van zelfverzekerdheid en bereid je jezelf alvast voor op succes. En omdat je er dan in gelooft, gaat het gebeuren. Let maar op!

4. Lach!
Zelfs als je het niet kunt opbrengen om te lachen; pers er een neplach uit, want die zorgt voor positive vibes naar binnen toe, want je hersenen denken dat je écht lacht (we zeiden toch dat het gemakkelijk is om je brein voor de gek te houden?!) en het zorgt er uiteindelijk voor dat je oprecht moet lachen. En dat pikken mensen om jou heen weer op en daar krijg je een heerlijke lach voor terug (waar jij voor hebt gezorgd!).  

Tips om jouw zelfvertrouwen te boosten
Beeld: Thinkstock

5. Durf te falen
Michael Jordan zei ooit: "I've failed over and over and over again in my life. And, that is why I succeed." Het is een instelling en mentaliteit  - durven falen en ermee kunnen leven dat je hebt gefaald, en daar natuurlijk van leren. En het fijne is dat je hiermee kunt oefenen. Begin klein en zie het als een uitdaging: elke keer als jij een moment hebt waarbij je iets normaal zou ontwijken, ga jij er nu wél voor. En je zult merken dat het goed voelt om uit je comfortzone te treden. En dat lekkere gevoel geeft jou weer zelfvertrouwen. Een voorbeeld: die asociale voordringer in de lange rij bij dat koffietentje laat je ermee wegkomen, want 1) ach, je hebt niet zo'n haast, 2) je stond vast niet ver genoeg naar voren 3) het is vroeg dus je bent nog niet helemaal wakker 4) confrontatie is eng... en zo kun je nog tientallen excuses bedenken voor jezelf. Maar ondertussen voel je je wel slecht over jezelf, omdat je niet voor jezelf opkomt. En wat houd je tegen? Angst? Angst is nep, het weerhoudt je alleen maar van het bereiken van dingen. Onze favoriete vraag die je (altijd) kunt toepassen is: Wat heb je te verliezen?  Of wat is het ergste dat je kan overkomen? Zelfs het meest gênante moment uit je leven kun jij je al amper meer herinneren. Met andere woorden: gewoon doen.

6. Neem risico's
... en als je eenmaal durft te falen, dan is dit de volgende uitdaging: Word comfortabel met oncomfortabel zijn. Klinkt onlogisch, maar het is zo gemakkelijk om altijd maar op safe te spelen. Veilig equals saai. Er is niets spannends aan en doet daarom niets voor jou of je zelfvertrouwen. Wanneer je regelmatig een risico neemt, breid je je comfortzone uit en dat geeft je een gevoel dat je niet te stoppen bent. Jij kunt alles aan!

7. Praat tegen jezelf
Oké, dit klinkt misschien een beetje psycho, maar hier komt de uitleg: Wanneer je weer eens vastzit in een negatieve gedachtecirkel, start dan een conversatie met jezelf, hardop! We hebben nogal een sterke hang naar zelfafwijzing en zelfkritiek. Favoriete gedachten zijn daarbij 'ik ben dom', 'ik ben stom', 'ik ben slap' en 'ik ben niet goed genoeg'. Zo kunnen we onszelf heel gemakkelijk met de grond gelijkmaken, maar realistisch is het niet. En daarom werkt dit trucje: schrijf alle negatieve gedachtes over jezelf op (ja dit is confronterend hè? maar het gaat verder) ga vervolgens voor de spiegel staan en zeg deze dingen hardop terwijl je jezelf recht in de ogen aankijkt. Wat je zult merken, is dat er vanzelf een 'dat is niet waar'-gevoel in je omhoog komt en dat je jezelf wilt verdedigen. Want zo hardop klinkt het ineens toch wel belachelijk en realiseer je je dondersgoed dat je heel wat waard bent! 'Zelfliefde groeit waar zelfafwijzing ophoudt'...

8. BFF
Feit: het leven is een stuk minder leuk zonder vrienden. Eigenlijk is er geen fluit aan. In goede, gezonde vriendschappen is er humor, eerlijkheid, steun, verbondenheid en onvoorwaardelijke liefde. Geluksmomentjes zijn nog waardevoller wanneer je ze kunt delen. Deze onvoorwaardelijke, wederzijdse liefde zorgt voor zelfvertrouwen en eigenwaarde voor beide partijen. En zeg nou zelf: liefde ontvangen is lekker, maar geven voelt eigenlijk nog veel fijner! Dus de volgende keer dat je een boost nodig hebt, bel je die vriend of vriendin op, wedden dat hij of zij je aan het lachen kan maken? Bovendien kunnen zij al geen ander jouw positieve/sterke punten opnoemen. Wat ben je eigenlijk een heerlijk mens als je het zo hoort! 


Deel dit artikel
Back to top