Lifestyle

3 tips voor balans tussen werk en privé

3 tips voor balans tussen werk en privé

Bij het starten aan een nieuwe baan is het niet moeilijk om je mee te laten slepen, je hebt tenslotte het één en ander te bewijzen. Het gevolg: door alle verwachtingen -vroeg op werk arriveren, resultaten boeken, snel op e-mail reageren- sta je continu 'aan'. Alles komt op je af en binnen no time draait alles om je job. Maar het is nooit te laat om de werk/leven balans te herstellen, wij geven tips!

 

Stel grenzen

De balans tussen werk en privé is voor iedereen anders. De één leeft om te werken en de ander hecht veel waarde aan haar privé en sociale leven. Daarnaast zijn werktijden ook belangrijk. Heb je een negen-tot-vijf baan of maak jij nachtdiensten en werk je in het weekend? Het is belangrijk dat jij erachter komt wat jij belangrijk vindt en stel daar je grenzen. Ook al is je werk je leven, dan nog is er zoiets als een huishouden, de benodigde me-time en tijd met je geliefden. Als je hier te weinig van hebt, gaat het hoe dan ook na verloop van tijd aan je knagen. Bovendien zit succes hem niet in veel werken, iedereen moet opladen. Vaak ben je productiever als je uitgerust bent dan wanneer je maar doorgaat. Het stellen van grenzen is essentieel voor een gezond werk en privé balans. Probeer erachter te komen wat belangrijk is voor jou en go from there.

 

Er gaat niemand dood

Soms kunnen we zó opgaan in ons werk, dat een deadline, probleem of opdracht soms kan voelen als een kwestie van leven of dood. Maar: Dat. Is. Het. Niet. Knoop dat goed in je oren. Iets waar je je nu druk om maakt, ben je over een maand alweer vergeten. Probeer je maar eens in te denken over welke kleine dingen je jezelf een jaar geleden kon opvreten. Is het nu nog belangrijk? Kun je ze überhaupt nog herinneren? Waarschijnlijk niet! Als het iets triviaal is, moet je er niet over stressen. We hebben de neiging dingen in ons hoofd groter te maken dan het is, wat ons het gevoel geeft dat alles belangrijker is dan het in werkelijkheid is. Het enige wat je kunt doen is de beste versie van jezelf zijn. Doe je best en accepteer dat niemand perfect is.

 

Doe elke dag iets wat je leuk vindt

Werk kan stressvol en overweldigend zijn, dus het is belangrijk om uit je hoofd te gaan of om iedere dag iets te doen waar je blij van wordt. Dat kan je favoriete sportles zijn, bellen met je beste vriendin, het koken van een heerlijke gezonde maaltijd of een boek lezen zijn. Of alles bij elkaar, maar zorg dat je het jezelf gunt. Het is bewezen: een gelukkig mens is 12% productiever. 

 

Hoe zit het met jouw werk-privé balans?

 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top