Health

Ben je vaak misselijk? Deze dingen helpen het beste tegen misselijkheid

Ben je vaak misselijk? Deze dingen helpen het beste tegen misselijkheid

Van misselijk zijn wordt niemand gelukkig. Helemaal als je er vaak last van hebt, kan het vervelend zijn voor dagelijkse bezigheden. Weten wat de oorzaak is, kan jou al voor een groot deel helpen, maar toch is het ook fijn om een paar handige tips op zak te hebben om misselijkheid tegen te gaan. We hebben ze voor je op een rijtje gezet. Lees gauw verder!

Beste tips tegen misselijkheid

Misselijkheid kan veel verschillende oorzaken hebben. Zo kun je last hebben van voedselvergiftiging, reisziekte, medicatie, of andere medische aandoeningen, maar het kan natuurlijk ook door je zwangerschap komen. Anyhoo, je wil er zo snel mogelijk van af komen en weer vrolijk door het leven gaan. Gelukkig bestaan er een handvol aan tips om je een stuk minder nauseous te voelen.

Gember

Gember is je beste vriend als je misselijk bent. Deze specerij heeft heeft een normaliserende werking op de peristaltiek – oftewel de samentrekkingen van de maag en de slokdarm – bij braakneigingen en zorgt er dus voor dat je je minder misselijk voelt. Het drinken van gemberthee of het eten van gemberkoekjes is hierbij een goede manier om aan je gemberinname te komen. Snoepjes of capsules kunnen ook effectief zijn,​​​​​.

Vaker kleine maaltijden

Dingen in je mond stoppen is waarschijnlijk het allerlaatste wat je wil als je misselijk bent, maar toch kan normaal eten wel helpen om je lichaam te kalmeren. Kies er dan voor om kleinere hoeveelheden voedsel meerdere keren per dag te eten, in plaats van drie grote maaltijden. Zo hoeft je lichaam niet steeds zo hard te werken om die grote maaltijden te verwerken. Vermijd trouwens ook vet, gefrituurd en gekruid eten.

Goed drinken

Bij misselijkheid is het belangrijk dat jouw lichaam goed gehydrateerd blijft. De beste manier is water, heldere bouillon of thee. Drink dit in kleine slokjes, óók als je dorstig bent. Je wil je lichaam namelijk niet upset maken. Het is ook slim om suikerhoudende en cafeïnehoudende dranken te vermijden. Echter wordt er van cola gezegd dat het misselijkheid wel tegengaat.

 

Veel rusten

Iets in je lichaam is even niet goed, anders zou je niet misselijk zijn. Het is daarom super belangrijk om goed uit te rusten. Lig in een comfortabele positie, waarbij je hoofd het liefst iets omhoog ligt. Dit kan misselijkheid verminderen. Ook is het een goed idee om rustig te bewegen. Neem bijvoorbeeld een korte wandeling en neem gelijk wat frisse lucht mee. Wat een beetje natuur al niet doen kan voor je. Ben je echt ziek? Zorg er dan voor dat je een raam openzet.

 

Drukpunt

Ook met accupressuur kun je misselijkheid proberen tegen te gaan. Druk hiervoor op het P6-punt (Neiguan) op je pols. Dit punt bevindt zich ongeveer drie vingers breedte vanaf de pols, aan de binnenkant van de onderarm. Zo zie je je misselijkheid als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top