Gezichtsverzorging

Stress heeft effect op je huid: dit doet het met je

Stress heeft effect op je huid: dit doet het met je

Niemand is fan van stress. Het hebben van veel spanning kan veel narigheid veroorzaken in je dagelijks leven. Je slaapt slecht, misschien eet je ineens veel meer of minder of raak je gefrustreerd met alles en iedereen. Stress kan ook negatieve effecten hebben op je huid. Zo zie je of je een 'gestreste huid' hebt.

Dit doet stress met je huid

Vaak merk je aan jezelf wel dat je wat gestrest bent, maar blijkbaar is het ook aan je gezicht te zien als het je allemaal even te veel wordt. Er zijn verschillende dingen die stress met je doet. Hier zijn ze!

Verhoogde talgproductie

Stress kan leiden tot een verhoogde productie van het stresshormoon cortisol, wat op zijn beurt de talgklieren stimuleert om meer olie te produceren. Dit kan leiden tot een vette huid en acne-uitbarstingen.

Versneld verouderen

Chronische stress kan de productie van collageen verminderen, wat resulteert in een verlies van huidelasticiteit en de vorming van fijne lijntjes en rimpels.

Ontstekingen

Veel spanning kan ontstekingen in je lichaam erger maken. Als dit gebeurt, kunnen huidaandoeningen zoals acne, psoriasis en eczeem ook verergeren.

Verstoorde huidbarrière

Ook kan stress de functie van de huidbarrière verstoren. Hierdoor is de huid minder goed in staat om vocht vast te houden, maar ook om zichzelf te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Een droge en gevoelige huid als gevolg...

Donkere kringen en wallen onder de ogen

Dit is misschien een voor de hand liggend effect, maar ook aan wallen en donkere kringen onder je ogen kun je zien dat je gestrest bent. Deze narigheid komt vooral door slechter slapen en je minder uitgerust voelen.

Zo bescherm je je huid tegen stress

Je huid volledig beschermen tegen spanning, dat gaat 'm waarschijnlijk niet worden. Wel kun je zoveel mogelijk doen om het in ieder geval niet erger te maken. Heb je het gevoel dat jouw stress gemanaget moet worden? Probeer dan onderstaande dingen eens uit. Wie weet loop jij straks weer te flaneren zonder stress en met een stralende huid.

Stressmanagement

Om stress te verminderen is het belangrijk om goed om te gaan met waar je last van hebt. Het wordt je even teveel, dus ontspanning heb je nodig. Oefen daarom met ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga, breathwork, of mindfulness.

Gezonder leven

Ben je ongezonder gaan eten? Drink je veel te weinig water? Slaap je niet genoeg? Loop je alleen heen en weer naar het toilet? Gooi dan je hele ritme om en doe alles andersom. Eet gezonder, drink meer water, slaap meer en beweeg ook meer. You can do it. 

Doe aan skincare routines

Je huid heeft in periodes van stress wat meer liefde nodig, dus geef dat ook! Bedenk een goede skincare routine en probeer deze ook echt vol te houden. Je zult jezelf dankbaar zijn.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top