Lichaamsverzorging

Wat is beter: ’s ochtends of ’s avonds douchen?

Wat is beter: ’s ochtends of ’s avonds douchen?

De één doucht liever in de ochtend om de dag goed te beginnen, de ander wast alle stress van de dag liever in de avond weg. Maar wanneer is douchen beter?

's Ochtends douchen

Mensen wassen zich graag in de ochtend om de dag fris en fruitig te beginnen. Het is een manier om wakker te worden en om schoon voor de dag te komen. Wetenschappelijke studies tonen aan dat een korte douche helpt om te ontwaken, vooral als je deze sessie afsluit met een paar minuten koud water. Ook stimuleert het de creativieit en helpt het de transpiratie van de nacht ervoor weg te wassen. Het is daarbij wel belangrijk dat je tijdens de koudere maanden niet met nat haar de fiets opstapt of gaat wandelen: hier kun je sneller ziek van worden.

's Avonds douchen

Wie liever 's avonds doucht, kan zich niet voorstellen in bed te duiken zonder eerst de stress van de (werk)dag weg te kunnen spoelen onder een warme douche. En dat niet alleen, maar ook zweet, stof en vervuiling gaan gemakkelijk door het putje. Daarnaast is het ook een ritueel voor ontspanning en rust. Spoelen met warm water voor het slapengaan helpt de spieren te ontspannen, maar dient ook als moment je hoofd leeg te kunnen maken na een lange dag. Het geeft beiden lichaam en geest je mogelijkheid voor een goede nachtrust.

Wat is beter?

We zullen er maar niet omheen draaien, maar wetenschappers, allergologen en dermatologen zijn het er allemaal over eens: de avonddouche werkt het beste. Een douche die je één tot anderhalf uur voor het slapengaan neemt zou goed zijn voor mensen met slaapproblemen. Dit komt door de daling van de lichaamstemperatuur te versnellen, waardoor je sneller in slaap kuunt vallen. Ook is de avonddouche goed om de bacteriën van de gehele dag weg te kunnen spoelen aan het einde van de avond. Aangezien de huid vooral 's nachts regenereert en vernieuwd is het slim om de huid eerst te reinigen. Daarnaast werkt douchen voor het slapengaan en het reinigen van de huid goed voor het aanbrengen van verzorgingsproducten: deze kunnen dan op een schone huid aangebracht worden en de hele nacht intrekken, terwijl de huid zich vernieuwd. Ten slotte is een avonddouche heel goed voor mensen met allergieën: het douchen zorgt ervoor dat alle allergenen en ziekteverwekkers uit het haar en van de huid af gespoeld worden, denk. bijvoorbeeld aan pollen. Hiermee voorkom je dat de allergenen zich naar het bed kunnen verspreiden en zal allergische reacties en symptomen verminderen.

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top