Lifestyle

Zó kun je je huis het beste opruimen

Zó kun je je huis het beste opruimen

Als je nog geen voorjaarsschoonmaak gedaan hebt, is het nu de hoogste tijd. Deze tips helpen je met het efficiënt opruimen van je huis.

1. Verzamelen tijdens het opruimen

Het beste dat je kunt doen om te beginnen met opruimen, is het leeghalen van je kasten. Categoriseer ook niet per ruimte, maar juist per kast: focus je niet op de gehele kledingkast, maar verdeel het juist onder bijvoorbeeld kleding en accessoires. Als je alle spullen uit de kast hebt gehaald kun je deze stofzuigen en een doekje met schoonmaakmiddel eroverheen halen. Zo beging je met een frisse basis.

2. Kiezen

Als je alle spullen per categorie verzamelt hebt, kun je nog meer categorieën maken. 'kleding en accessoires' kun je opdelen in bijvoorbeeld korte broeken, lange broeken, rokken, jurken, truien, hoodies, t-shirts, enzovoort. Ook ga je tijdens dit proces kijken of het kledingstuk je nog wel echt plezier geeft. Heb je het kledingstuk het afgelopen jaar gedragen, of hangt het al jaren onaangeraakt in de kast? Pas je het nog wel, of is het al een tijdje veel te klein of juist veel te groot? Gooi alle kleding die je niet meer wilt op een hoop of in een vuilniszak, en kijk er niet meer naar om. Twijfel je aan een kledingstuk? Pas het dan eerste en visualiseer jezelf met een goede outfit voor het kledingstuk. Kun je niets bedenken, of zit het toch niet meer zo goed als vroeger? Dan is het tijd om het weg te doen. Extra tip: als je alle categorieën een label met schilderstape geeft, kun je jezelf helpen bij de volgende stap.

3. In- en opruimen

Dit is het moment waar de schilderstape heel goed van pas kan komen. Pak een stukje tape met de categorie erop, en plak deze op de plank, lade of deur waar deze categorie kleding moet komen. Zo weet je precies waar alles te liggen of te hangen komt. Het is sowieso handig om je spullen op categorie te leggen, zo hoef je niet steeds door je hele kledingkast te rommelen als je op zoek bent naar dat ene topje dat ergens achterin ligt. Als je alles netjes in de kast hebt gelegd, houd je nog een berg overige kleding over. Alle kleding die je op de hoop van wegdoen hebt gelegd, kun je eventueel verkopen of doneren. Als er echt geen redden meer aan is, door bijvoorbeeld gaten of vlekken, kun je ze weggooien of als poetsdoek recyclen.

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top