Haarverzorging

Heb jij gezond haar? Zo kom je erachter

Heb jij gezond haar? Zo kom je erachter

We zouden allemaal graag gezond haar willen, maar hoe checken we dat? Met deze simpele truc kom je er zo achter.

Ons haar

Onze haren hebben soms heel veel te verduren. Denk bijvoorbeeld aan kleuren en bleken, maar ook het dagelijks stylen van de haren, door bijvoorbeeld een föhn, krultang of stijltang, helpt ook niet echt om de lokken gezond te houden. Als je wil dat je haren toch nog een beetje gezond blijven, is het belangrijk dat je weet welke verzorgingsproducten nodig zijn. Maar je weet pas precies wat je haren nodig hebben als je weet hoe gezond of ongezond het nu eigenlijk is. En daar gaan we nu achter komen.

Gezondheid controleren

Met deze simpele lifehack kom je erachter hoe gezond of ongezond je prachtige lokken nu eigenlijk zijn. Je hebt er overigens ook niet veel voor nodig: slechts een glas water en een lok haar. Laat de lok in het glas zakken, en kijk goed of het blijft drijven of dat het zinkt naar de bodem. Blijfven de haren drijven? Dan is het voldoende gezond en hoef je geen producten in huis te halen om je haar te herstellen. Zinkt het naar de bodem van het glas? Dan zullen de lokken wat meer verzorging nodig hebben, en zegt dat dus eigenlijk dat je haren beschadigd zijn.

Hoe kan dat?

Er zit een logische uitleg aan de uitkomst van deze truc: haren hebben namelijk poriën, net als je huid. Dit worden haarschubben genoemd, en deze haarschubben kunnen nog wel eens erg beschadigd raken. Beschadigde lokken kunnen veel meer water absorberen, waardoor het zwaarder wordt en het dus naar de bodem van het glas zinkt. Gezonde haren hebben dit niet: de haarschubben sluiten goed op elkaar aan, waardoor water minder goed opgenomen wordt.

Beschadigde lokken

Ook wanneer je liever geen lok in een glas water doet, kun je aan deze signalen merken of de haren droog of beschadigd zijn:

  1. Het breekt makkelijk af
  2. Het voelt stro-achtig en ruw
  3. Er zijn veel gespleten haarpunten
  4. Het oogt mat en glanst weinig
  5. Het voelt droog aan
  6. Verf pakt donkerder uit dan normaal
  7. De kleur vervaagt
  8. Geeft geen weerkaatsing in het licht

Verzorgen

Herken jij jouw haren in één of meer van deze signalen? Dan is het verstandig om op zoek te gaan naar goede verzorgingsproducten. Kies bijvoorbeeld voor shampoo en conditioner die speciaal bedoeld zijn voor droge en beschadigde haren, of ga voor een voedend masker en gebruik deze eens per week. Je verzorging sluit je ook altijd af met een olie of serum, dus vraag advies bij een drogist of kapper.

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top