Health

6x fouten die je wilt vermijden bij het wassen van handdoeken

6x fouten die je wilt vermijden bij het wassen van handdoeken

Handdoeken wassen klinkt als de makkelijkste was, maar toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten om ze zo goed als nieuw te houden.

1. Te veel handdoeken

Moet je er veel wassen, wil je de wasmachine misschien helemaal volproppen. Toch kun je maar beter wat ruimte overhouden. Elke handdoek wordt dan beter gewassen, waardoor ze gegarandeerd schoon de machine uitkomen. Verdeel je handdoekenwas dus liever in tweeën, of was meerdere keren een beetje.

2. Te lang gebruiken

Ze hebben ongeveer een levensduur van twee tot vijf jaar, en op een gegeven moment zijn ze toch écht op. Het ligt er natuurlijk aan hoe vaak ze gebruikt worden, maar net zoals de meeste andere gebruiksvoorwerpen zullen ze toch echt eens in de zoveel tijd vervangen moeten worden.

3. In de droger

Het is niet per se erg om je handdoeken in de dorger te drogen, maar het kan we schade aan je textiel opleveren. De hitte kan de vezels erg bescahdigen, waardoor de stof gaat pluizen. Je kunt er beter voor kiezen de doeken aan de lucht te laten drogen, of om voor een lagere temperatuur in de droger te kiezen. En vergeet ze ook niet meteen uit de droger te halen wanneer ze klaar zijn.

4. Wasverzachter

Natuurlijk worden ze lekker zacht én ruiken ze extra lekker als je wasverzachter gebruikt, maar wist je dat je dit eigenlijk beter niet kunt toevoegen aan je was? Wasverzachter tast namelijk het absorberende vermogen van de stof aan, waardoor ze op den duur minder goed werken als je jezelf of een voorwerp wiltafdrogen.

5. Te veel wasmiddel

We begrijpen heel goed dat je een fijn wasmiddel wilt gebruiken voor je was, en dat je er dan vaak nét een scheutje extra bij doet. Toch is dit echt geen aanrader: het laat zeepresidu achter op de doeken, waardoor de vezelfs beschadigd worden en zullen gaan pluizen. Ook kunnen de handdoeken gaan stinken, omdat de resten wasmiddel niet meer uitgespoeld kunnen worden. Gebruik daarom nooit te veel wasmiddel, een kleine hoeveelheid is al meer dan genoeg.

6. Bleek

Heb jij witte handdoeken, en wil je die wit houden? Veel van ons gebruiken bleekmiddel of wasmiddel met bleek om ze stralend wit te houden. Maar - je raadt het al - ook dit is niet verstandig. Teveel bleek zorgt ervoor dat de vezels beschadigd worden, waardoor de stof snel bros wordt en scheurt. Ook kan de wasmachine grote hoeveelheden bleek niet meer uit de stof wassen, waardoor er een deel op je huid komt wanneer je je zelf afdroogt.

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top