Lichaamsverzorging

Douchen vs in bad gaan: is er echt een verschil?

Douchen vs in bad gaan: is er echt een verschil?

Een bad nemen is ontspannend. Je kunt lekker languit in het warme water liggen, ondertussen een boek lezen en genieten van een glaasje wijn. Maar is een bad nemen eigenlijk beter dan douchen als het op het schoonmaken van het lichaam aankomt, of zelfs slechter? Wij zoeken het uit.

Badderen in je eigen vuil

Een veelvoorkomend argument tegen badderen is dat je in water ligt waar jouw vuil in drijft. Dat klinkt heel erg vies, maar dit valt eigenlijk hartstikke mee. Je zit in je eigen flora, dat eigenlijk altijd al op je huid zit. Dus erg veel kan het niet kwaad, behalve als je natuurlijk viezigheid op je lichaam hebt zitten. Maar van je eigen vuil wordt je in ieder geval echt niet ziek. De uitzondering op deze regel is wanneer je een open wond hebt. Als dit het geval is, is het nemen van een bad dus misschien iets minder verstandig.

Maar hoe goed maakt het me schoon?

In een bad met water zitten maakt je minder goed schoon dan douchen. Dit kan problemen veroorzaken voor mensen met een gevoelige huid of huidproblemen zoals eczeem. De zeep waar je in ligt te marineren kan ook irriterend zijn. Daarnaast kan lang in geparfumeerde producten weken de pH balans van je vulva verstoren. Lang in warm water zitten kan je huid ook uitdrogen. Als je last hebt van een droge huid, een gevoelige huid of huidproblemen die te maken hebben met droogte, raden we dan ook aan om je badtijd kort te houden en om het niet te vaak te doen. Om huidproblemen te voorkomen raden we ook aan om je bad regelmatig schoon te maken. Het vuil van je eigen lichaam kan je namelijk niet echt ziek maken. Maar het vuil dat zich opbouwt in je vochtige badkuip kan dit wel.

Conclusie

Oké, dus, in bad gaan maakt je iets minder goed schoon dan het nemen van een douche. Voor mensen met een gevoelige huidtype is het nemen van een bad niet altijd even handig. Onze conclusie is dan ook dat een bad nemen iets moet zijn dat je af en toe doet. Bewaar een bad nemen voor de dagen waarop je behoefte hebt aan wat extra ontspanning en selfcare. In bad gaan maakt je zeker wel schoon, maar kan in sommige gevallen wat negatieve bijeffecten hebben. Om ervoor te zorgen dat je lichaam wel goed schoon wordt, kun je jezelf na je bad nog even afspoelen met de douchekop. Zo weet je zeker dat er geen vuil is blijven hangen.

Bron: Self
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top