Lifestyle

Zo verwijder je rode wijnvlekken uit je kleding, bank en tafelkleed

Zo verwijder je rode wijnvlekken uit je kleding, bank en tafelkleed

Een glas rode wijn is altijd lekker, maar minder leuk is het wanneer je wat morst over je kleding of het tafelkleed. Zo kom je van die vlekken af.

Rode wijnvlekken verwijderen

Zit je dan: een heerlijk glas wijn op de bank, tijdens het eten of op het terras, als iets er ineens voor zorgt dat 'ie gaat klotsen of zelfs omvalt. En dan valt het je op: er zit rode wijn op je favoriete witte broek, het tafelkleed of de bank! Er is niets frusterender dan een rode wijnvlek, maar gelukkig zijn er verschillende manieren om hier vanaf te komen. Komen ze:

1. Bier versus wijn

Bier blijkt als je wijn knoeit een waar wondermiddel te zijn! Giet na het maken van de vlek wat bier op dit gedeelte. Dan hebben we het over normaal bier (pilsener), dus geen donker, blond- of rosébier. Laat dit even intrekken, ongeveer een half uurtje s voldoende. Hierna kun je je kleding of tafellaken gewoon in de wasmachine laten wassen op het normale programma. Weg is 'ie!

2. Zout in de wond

Eén van de meeste bekende manieren om een wijnvlek van je favoriete flesje rood te verwijderen is door er zout overheen te strooien. Dit is heel eenvoudig en je hebt er maar twee dingen voor nodig, namelijk simpel keukenzout en lauwwarm water. Strooi genoeg zout op de vlek tot 'ie helemaal bedekt is, en laat dit ongeveer drie minuten intrekken. Hierdoor kan het zout het vocht absorberen. Na de drie minuten kun je er een klein beetje water overheen gooien, zodat je het zout nog even goed in de stof kan wrijven. Haal dit met een doekje weg, en kijk of de vlek verdwenen is. Is dit niet het geval? herhaal deze stappen dan, net zo lang tot de hele vlek eruit is.

3. Soda en water met prik

Heb je toevallig baking soda in je keukenkastje staan? Dat is goed! Dit kan namelijk dé redder in nood zijn in deze situatie. Sprenkel een aantal eetlepels baking soda over de vlek heen, en doe er vervolgens wat prikwater overheen. De chemische reactie die bubbels creeërt zorgt ervoor dat het vuil en de kleurstof van de vlek naar boven komt drijven, zodat je het vervolgens snel kunt wegdeppen. Houd daarom ook een doekje paraat! Een andere optie is om de baking soda en bruiswater te mengen in een bakje om een soort pasta te maken. Dit mengsel kun je op de vlek smeren en laten uitdrogen. Zodra het droog is, kun je het gemakkelijk verwijderen met de stofzuiger en de rode wijnvlek is verdwenen!

Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top