Lichaamsverzorging

⁠Dit lichaamsdeel maken we te weinig schoon

⁠Dit lichaamsdeel maken we te weinig schoon

Heerlijk onder de douche even je haren wassen en je insmeren met schuim. Je voelt je weer helemaal fris en schoon. Toch is de kans groot dat je niet alles even schoon. We hebben namelijk één lichaamsdeel die we allemaal bijna vergeten schoon te maken. Lees gauw verder!

Dit lichaamsdeel vergeten we schoon te maken

Maar over welk lichaamsdeel hebben we het nu precies? We hebben het over de navel! Er zitten namelijk meer dan 60 verschillende soorten bacteriën in je navel. Denk aan zweet, zeep, huidschilfers, bodylotion en random viezigheid. Zodra er te veel viezigheid en zeeprestjes in je navel zitten, dan kan dit gaan ontsteken. We kunnen je zeggen, dit wil je echt niet! Zoek maar eens navelsteen op. Hier word je niet zo blij van. Yikes!

De reden dat we onze navel vaak vergeten schoon te maken, heeft te maken met het feit dat je navel na je geboorte geen medische functie meer heeft. Het litteken in het midden van je onderbuik kun je daardoor nog wel eens gaan vergeten. Hij valt ook niet zo op. Hoewel de meeste navelproblemen over het algemeen ontstaan bij mensen die piercings hebben, zijn ook de niet-gepierceten gewaarschuwd.

 

Schoonmaken

Het beste wat je kunt doen is eigenlijk dagelijks even je navel schoon maken met water en niet-agressieve zeep. Een milde zeep is erg belangrijk, want als je met alcohol in de weer gaat kan dit lichaamsdeel uitdrogen. Kijk dus goed of je een zeepvrije reinigingsgel gebruikt. Mocht je wel met alcohol je navel willen schoonmaken, doe het dan snel en vet je navel daarna in met hydraterende lotion. Zo voorkom je in ieder geval dat je huid uitdroogt of gaat ontsteken. Je kunt eventueel een washandje of wattenstaafje gebruiken, want in tegenstelling tot je oren is je navel een soort 'zakje' waar je niet te diep in kunt duwen. Het is wel belangrijk dat je je navel daarna goed uitspoelt, zodat er geen zeepresten meer achter blijven. Oh ja en droog hem vooral goed af. Daar gaat het namelijk ook nog wel eens mis. Vergeet dus de volgende keer met douchen zeker niet je navel!

Merk je toch dat je een nare geur of infectie krijgt bij je navel. Dan is het misschien toch verstandig om een bezoekje bij de dermatoloog of huisarts in te plannen. Hij of zij kan namelijk met de juiste benodigdheden bekijken wat er met je navel aan de hand is.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top