Lichaamsverzorging

Zo maak jij je oorpiercing schoon + waarom het belangrijk is

Zo maak jij je oorpiercing schoon + waarom het belangrijk is

Oorpiercings zijn een grote trend de afgelopen jaren en wij zijn er erg verslaafd aan! We vergeten elke keer weer dat het verzorgen ervan geen grapje is en dat het genezingsproces best wel lang kan duren, maar dat mag de pret niet drukken! Wij leggen aan je uit waarom jij jouw nieuwe piercing goed schoon moet maken, hoe het moet en hoe vaak.

Belang van het schoonmaken van jouw oorpiercing

Je hebt in de laatste twee maanden een nieuwe piercing laten zetten in je oor, maar het schoonmaken ervan schiet erbij in. Het is zo gepiept en het is heel belangrijk dat jij de tijd neemt om jouw nieuwe oorpiercing elke dag meerdere keren goed schoonmaakt. Waarom? Omdat je anders een groter risico loopt dat het gebied rondom jouw piercing gaat irriteren, geïnfecteerd raakt, dat je littekens krijgt en dat er een granuloom (een knobbeltje) ontstaat. Dat is niet de enige reden waarom het van belang is om jouw nieuwe oorbel goed te verzorgen, het kan namelijk ook het genezingsproces versnellen!

Tekenen dat jij jouw piercing schoon moet maken

Heb je last van korstjes, viezigheid, vuil en make-up restjes rondom je nieuwe piercing? Dan ben je eigenlijk al te laat met het verzorgen ervan. Als jij jouw piercing regelmatig schoon houdt, zou je hier geen last van moeten hebben. Andere duidelijke tekenen zijn gevoeligheid, pijn, jeuk en opgedroogd bloed. Denk je dat jouw piercing geïnfecteerd is? Raadpleeg dan jouw huisarts voor deskundig advies.

Hoe vaak moet een piercing schoongemaakt worden?

Het wordt aangeraden om jouw piercing twee of drie keer per dag te verzorgen terwijl het nog aan het genezen is. Ben je benieuwd hoelang het genezingsproces van jouw huidsieraad duurt? Piercings in je oorlel kunnen twee maanden nodig hebben om te herstellen en bij  een piercing in je kraakbeen kan het wel tot een jaar duren. Dit houdt in dat kraakbeenpiercings tot een jaar lang kwetsbaar blijven voor infecties, waardoor het risico dus groter is dat het geïnfecteerd raakt. Conclusie: maak een piercing in je oorlel twee tot drie keer per dag schoon gedurende twee maanden en een kraakbeenpiercing gedurende een jaar.

Zo maak jij je oorpiercing schoon

1. Was je handen met zeep en water.

2. Gebruik een wattenstaafje om een zoutoplossing aan te brengen op je piercing.

3. Reinig het gebied voorzichtig en verwijder eventuele korstjes of opgedroogd bloed.

4. Droog het gebied rondom de piercing met een schone handdoek of met een zakdoekje.

5. Breng een beetje vaseline aan rondom jouw piercing om het genezingsproces te versnellen.

Beeld: Photo by Kimia Zarifi on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top