Lifestyle

Dankzij deze schoonmaak hacks houd jij heel veel vrije tijd over

Dankzij deze schoonmaak hacks houd jij heel veel vrije tijd over

Schoonmaken doet niet iedereen met evenveel plezier. Toch moet het gebeuren, want je wilt niet leven in een stinkend en vies huis. Je praat jezelf iedere week weer moed in en je gaat grondig te werk. Als je eenmaal in die flow zit, is het eigenlijk zo erg nog niet. Je geniet namelijk intens van het eindresultaat: een huis dat glimt en blinkt.

Het enige nadeel is dat het zo veel tijd in beslag neemt, maar dankzij deze schoonmaak hacks bespaar jij behoorlijk wat uurtjes én krijg je er heel veel vrije tijd voor terug. 

1. Een gum doet wonderen

Last van al die vingervegen op je telefoon of tablet omdat je kind (of jijzelf) er gretig gebruik van maakt? Je blijft maar boenen met een doekje om die vlekken eraf te krijgen, maar voor je het weet staan ze alweer op je beeldscherm. Gebruik een gum om deze vlekken te verwijderen. Het helpt ook bij al die vettige vingers op je ramen, koelkast of andere oppervlaktes. Een gum is een perfecte en vooral een hele goedkope oplossing en het scheelt je behoorlijk wat tijd. 

2. Het huis-tuin-en-keuken schoonmaakmiddel

Wordt jouw wasbak maar niet glimmend schoon zoals je het het liefst zou willen? Al die dure middeltjes in de supermarkt kan je laten staan, want die werken toch niet 100%. Kijk eens wat je in eigen keukenkastjes hebt staan. Voor een stralend effect heb je nodig: een sinaasappel en wat azijn. Meng deze twee met elkaar en voilà! 

3. Magnetron 

Je hebt een drukke baan, jonge kinderen en niet altijd evenveel tijd om uitgebreid te koken. Daarom kokkerel je vaak in het weekend vooruit zodat je het doordeweeks alleen maar even hoeft op te warmen in de magnetron. Doordat je het apparaat zo vaak gebruikt, wordt het wel snel vies. Je hebt geen tijd dus het vuil blijft vaak dagen zitten tot jij je er aan gaat storen. Dan is het eigenlijk al te laat, want alle etensresten en spatten zijn al helemaal hard geworden en aangekoekt. Zo sta je uren te schrobben in een veel te klein onhandig electronisch apparaat. Vergeet dit en onthoud het volgende: pak een schaaltje en vul deze tot de helft met kokend water. Stop er een halve citroen bij en een scheut azijn. Zet dit geheel een halve minuut in de magnetron. Haal het kommetje er nu uit en je zult merken dat alles is losgeweekt. Je hoeft het nu alleen nog maar even af te nemen.

4. Verstopt doucheputje of bad

Er is bijna niets zo vervelend als een verstopt douche- of badputje. Je staat tot je enkels in het water, want het loopt niet goed weg. Je hebt waarschijnlijk al een fles oplosmiddel in huis gehaald, maar we weten allemaal dat we dit product tegen beter weten in blijven kopen. Je weet waarschijnlijk nog niet dat je dé oplossing gewoon in je eigen huis hebt staan. Laat baking soda in het putje lopen en giet hier kokend heet water over heen. Je zal merken dat het water gaat bruisen. Herhaal dit een keer of drie en de afvoer loopt weer soepel door. 

5. Roestvlekken

Heb je roestvlekken in je keuken? Je hebt je er waarschijnlijk al bij neergelegd dat het er nou eenmaal bij hoort. Dat is niet het geval. Het ziet er oud en vies uit en dat wil je niet. Leg de producten waar je de roestvlekken zichtbaar op ziet zoals een ijzeren vergiet, een thee-ei of keukengerei gedurende een uur in citroenzuur. Na dat uur is de roest als sneeuw voor de zon verdwenen.

6. Wc schoonmaken

De wc gebruik je iedere dag ontzettend vaak. Logisch dat het snel vies wordt. We zitten er wel iedere dag op dus deze schoonmaaktaak kan je beter niet uitstellen. Toch zie je er tegen op, omdat het niet de meest rooskleurige taak in het huis is. Het liefst vermijd je het en stel je het nog even uit. Dit doe je ook, omdat je er toch even de tijd voor moet nemen en niet alleen een borstel door de pot kan halen. Dat is nu verleden tijd. Pak een bakje bakpoeder en een kopje azijn en meng deze twee substanties goed door elkaar. Gooi het in de toiletpot en laat het er een kwartier in liggen. Alle vuiligheid laat los en je hoeft niet meer te boenen. Spoel door en je toilet is weer super fris en blinkend.

7. Je bed

Je bed verschonen is een hels karwei. Je moet alles afhalen, van de kussenslopen tot je dekbedovertrek tot alle slopen en moltons. Dan moet je alles heet wassen en daarna drogen. Als deze klus eindelijk geklaard is, begint de volgende alweer. Het bed opmaken. Het duurt behoorlijk lang, omdat je het er goed strak omheen wilt hebben. Al met al ben je flink wat tijd kwijt geraakt, alleen maar aan het verschonen van de bedden in je huis. Je hebt het er voor over, want niets is fijner dan 's avonds in een schoon bed te kruipen. Vergeet deze lange taak en maak er een simpele manier van. Leg baking soda over het hele matras. Klinkt misschien gek, maar dit goedje neemt alle nare geurtjes en andere viezigheid op. Na een uur hoef je alleen het matras even te stofzuigen en je bent klaar. Natuurlijk moet je alsnog je bed verschonen, maar het scheelt een hoop als je matras óók schoon is, want dat vergeten veel mensen.

8. De oven

De oven schoonmaken vergeten heel veel mensen of mensen doen het niet uit luiheid. Dat is begrijpelijk, maar toch is het heel belangrijk om dit wél te doen. Eten opwarmen in een oven waar aangekoekte etensresten zitten, is niet goed voor je gezondheid. Pak een grote scheut ammoniak en meng dit met groene zeep. Deze combinatie is goud waard. Je zal je oven waarschijnlijk niet meer herkennen, want hij wordt hierdoor weer zo goed als nieuw.

9. Kalkaanslag

Kalkaanslag is op zich vrij onschuldig, maar het oogt meteen heel onhygiënisch. Wil je bijvoorbeeld de kalkaanslag op je douchekop verwijderen? Hang dan gedurende een uur een stevig plasticzakje met azijn om de kop heen. Zorg dat de kop goed onder het azijn staat en maak het zakje stevig vast door er een elastiek strak omheen te draaien. Verwijder het zakje na een uur en maak de kop goed schoon. Spuit wat water op de grond zodat je zeker weet dat alle azijn vanuit de kop is verdwenen. Je douchekop ziet er weer zo goed als nieuw uit.

10. Vettige afzuigkap

Je kan een vettige afzuigkap niet voorkomen, maar het schoonmaken ervan is een hel. Het duurt lang en je hangt half op de kop. Geen gemakkelijke taak. Breng een grote pan water aan de kook. Zodra het kookt, voeg je baking soda toe. Dit gaat bruisen dus doe het voorzichtig. Leg de filters in de pan en laat ze hier een paar minuten in weken. Spoel ze af en ze zijn weer glimmend schoon. 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top