Lifestyle

Een cacaoritueel: dit is waarom het je goed doet

Een cacaoritueel: dit is waarom het je goed doet

Cacao: erg lekker in je chocolademelk of gebakje, maar wist je dat het nóg ergens goed voor is? Wij vertellen je over cacaorituelen.

Ritueel

Cacao drinken is een eeuwenoud ritueel uit Midden en Zuid-Amerika om je hart te openen naar verbinding met het goddelijke. Een ceremonie helpt je bij het drinken van deze drank om in contact te komen met je onderbewustzijn en innerlijke krachten. Deze ceremonie werkt helend en is positief. Ook hoort er muziek, dans en zang bij, voor een bijzondere en onvergetelijke ervaring. De ceremonie heeft zijn opmars gemaakt naar Nederland, en wordt dan ook steeds populairder.

Waar komen cacaoceremonies vandaan?

Het middel wordt al duizenden jaren gebruikt voor zijn ceremoniële, spirituele en medicinale doeleinden. De oude Maya's en Azteken geloofden namelijk dat de cacaoplant een heilige boom is. Zij deden deze ceremonies toen al, met als doel het innerlijke ontwaken en creatieve begeleiding aanbieden. Pure cacao werd toen al gebruikt om contact te maken met je innerlijke wijsheid en intuïtie. Inheemse culturen gebruikten het middel in de vorm van heilige drank bij ceremonies, maar ook als tegen van gastvrijheid aan gasten en bij ontmoetingen tussen stammen.

Hoe werkt een ceremonie?

Het belangrijkste onderdeel van de ceremonie is de thee van rauwe cacao. Dit smaakt niet naar chocolade zoals je misschien zou denken, maar smaakt erg bitter. Er wordt ongeveer dertig tot zestig gram cacao, een half kopje water en een snufje chili- of cayennepeper in de thee gedaan, en soms nog wat honing of agavesiroop. De ceremonies variëren afhankelijk van de sjamaan, ook wel ceremoniemeester genoemd. Vaak wordt er gedanst en gezongen, maar de essentie is om in een cirkel intenties met elkaar te plaatsen. Ook klink er vaak muziek in de vorm van trommels, klankschalen en gongs.

Goed voor lichaam en geest

Het middel zorgt voor een subtiele en liefdevolle waarneming naar wat er in je hart afspeelt. Je kunt dit ritueel dus gebruiken wanneer je op zoek bent naar meer verbinding met je innerlijke krachten, intuïtie en onderbewustzijn. Daarnaast zou het drankje ervoor zorgen dat je je hoofd tot rust kan laten brengen en je je creativiteit een boost kunt geven. Naast de geestlijke effecten, is het ook nog eens goed voor je lichaam: de stof tryptofaan zit er namelijk in. Deze stof zorgt ervoor dat je serotoninegehalte een boost krijgt, wat ervoor zorgt dat je je gelukkiger en blijer voelt. Ook bevat het veel antioxidanten en mineralen als chroom, magnesium, ijzer en zink. Deze mineralen zorgen ervoor dat je je lichaam gezond kunt houden, en de antioxidanten helpen bij het bevorderen van je immuunsysteem.

 

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top