Lichaamsverzorging

Zo bescherm je je huidbarrière

Zo bescherm je je huidbarrière

Heb jij wel eens last van een droge, gevoelige of vooral een snel geïrriteerde huid? Dan kan jouw huidbarrière nog wel eens verstoord zijn. Maar wat is nou precies een huidbarrière en hoe bescherm je deze? Wij leggen je het uit.

Wat is een huidbarrière?

Het buitenste laagje van je huid! Officieel heet dit de 'stratum corneum' en bestaat uit een laag cellen en vetten die soort schild biedt om je huid te beschermen. Je huid heeft namelijk heel wat te verduren. Denk aan invloeden van buitenaf, irritatie of ontsteking. Ook houdt je huid tegelijkertijd alles binnen wat wel en niet nodig is (hydratatie).

Beschadigd

Zodra jij je beschermlaag wil herstellen, is het belangrijk om de juiste producten hiervoor te gebruiken. Maar allereerst moet je wel de oorzaak van het probleem weten. Er kunnen namelijk meerdere factoren een rol spelen die je huidbarrière verzwakken. Dit zijn bijvoorbeeld invloeden van buitenaf, te intensief exoliëren of het gebruiken van producten met agressieve ingrediënten. Ook niet te vergeten: heet douchen of genetische aanleg. Maar wat moeten we dan hiermee? Herstellen natuurlijk!

Intact houden

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, dus wij hebben de volgende tips voor je op een rijtje gezet:

  • Gebruik lauw of handwarm water, want heet water kan irriterend zijn voor je huid.
  • Ga uit bad voordat je huid begint te rimpelen, want dit kan zorgen voor schade aan je huidbarrière.
  • Gebruik vooral geen agressieve scubs of met een te grove structuur. Je huid kan hierdoor beschadigen en al helemaal wanneer je te hard scrubt.
  • Parfumvrije huidvezorging! Parfum maakt je huid namelijk gevoelig en dat moeten we niet hebben.
  • Smeer je huid in met SPF. Blootstelling aan de zon is één van de grootste veroorzakers van een beschadigde huidbarrière.
  • Wees vooral voorzichtig met gebruik van ingrediënten als AHA, BHA of retinol. Je huid kan namelijk rood worden of gaan schilferen. Ga dus op zoek naar producten met ingrediënten die voor jou werken. Breng bijvoorbeeld in de ochtend een exfoliant aan en 's avonds een product met retinol.

Herstellen

Het belangrijkste wat je doet om je huidbarrière te herstellen, is het gebruiken van milde producten en vooral huidherstellende ingrediënten. Deze zijn speciaal ontwikkel om de beschermlaag in stand te houden en te beschermen. Denk aan vetzuren, cholesterol en hyaluronzuur. Breidt vooral je huidverzorgingsroutine uit. Denk aan het reinigen met ene toner of gebruik een dag-of nachtcrème. Met name plantaardige oliën helpen je huid om vocht langer vast te houden en zo kun jij je huidbarrière herstellen.

 

 

 

 

 

 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top